Slovenski smučarji skakalci so na tekmah za svetovni pokal v Zakopanah na Poljskem prikazali dva obraza. V soboto so na ekipni tekmi po ogorčenem četveroboju za tretje mesto stopili na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Danes so zaostali za pričakovanji strokovnega štaba z dvema tekmovalcema med najboljših deset in še dvema do 20. mesta. Zgolj Peter Prevc je z desetim mestom še ujel prvo deseterico, medtem ko so Domen Prevc (22. mesto), Timi Zajc (26.) in Anže Lanišek (29.) tekmovali slabše od svojih sposobnosti in ugleda ter osvojili le nekaj točk svetovnega pokala.

Slovenci v finalu poslabšali uvrstitve

Danes v zahtevnih razmerah z nizkim zaletiščem in vetrom v hrbet se Slovenci niso znašli najbolje. Že po prvi seriji niso bili v boju za vrh (le Peter Prevc je bil med elito na devetem mestu), v finalu pa so vsi poslabšali svoje uvrstitve. »Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljen. Skoki še niso bili vrhunski. Ne gre vsak dan vse po maslu. Borili se bomo naprej,« je bil jedrnat Peter Prevc. Vidno razočarani selektor Gorazd Bertoncelj je dodal: »Zadovoljni smo le z desetim mestom Petra Prevca, dvakrat je solidno opravil svojo nalogo. Skoki drugih so bili preslabi. Ni bilo prave dinamike na odskočni mizi, zato so bili skoki prekratki. Razočarani smo. To ni naš pravi kazalnik moči. Verjamem, da bomo na naslednji postaji v Saporu boljši.«

Na veliko veselje poljskih navijačev – oba dneva jih je bilo na stadionu s plačano vstopnico po 25.000 gledalcev in še zunaj njega 20.000 – je zmagal domači as Kamil Stoch. Domače slavje je s tretjim mestom dopolnil Dawid Kubacki, med njiju pa se je zrnil Avstrijec Stefan Kraft.

Na ekipni tekmi so Nemci leteli v svojem razredu, Norvežani so se zelo hitro zasidrali na drugem mestu, medtem ko se je za tretje mesto odvijal ogorčen četveroboj Slovenije, Japonske, Poljske in Avstrije. Slovenija je bila po polovici tekme na tretjem mestu, čeprav brata Domen in Peter Prevc nista izvedla skokov po pričakovanjih. V finalu sta Lanišek in Domen Prevc z odličnima skokoma Slovenijo utrdila na tretjem mestu, ki ga je kljub nekoliko krajšemu skoku zadržal Zajc. V zadnji predaji je Peter Prevc s skokom 132 metrov ubranil tretjo stopničko Slovenije, potem ko sta silovito napadla Poljak Dawid Kubacki (139,5 m) in Japonec Rjoju Kobajaši (142 m).

»S tretjim mestom moramo biti zelo zadovoljni. Fantje so opravili štiri odlične skoke, trije so bili malo slabši, eden pa je bil zelo slab, a je bilo dovolj za stopničke. Nasprotniki so delali več napak kot mi,« je po tekmi povedal glavni trener Bertoncelj. Svetovni pokal se bo nadaljeval v Saporu na Japonskem, kamor bo Slovenija v enaki zasedbi, kot je bila v Zakopanah, odpotovala v sredo.

Skakalke le enkrat med deseterico

V Rasnovu v Romuniji sta bili na srednji skakalnici dve tekmi skakalk za svetovni pokal. Slovenke so zaostale za pričakovanji, saj je edino uvrstitev med deseterico dosegla Nika Križnar, ki je bila na sobotni tekmi deveta. Varovanke trenerja Zorana Zupančiča po enomesečnem premoru nastopajo slabše, kot so na treh decembrskih tekmah. »Na treningih, v poskusnih serijah in kvalifikacijah smo blizu. Na tekmah je nato nekaj napetosti in nekaj več želje, zato se porušijo tehnične stvari. Smo približno na istem mestu, kot smo bili lani v tem času,« pravi glavni trener Zoran Zupančič, ki je opozoril, da se pozna odsotnost Urše Bogataj zaradi poškodbe.