Nedeljski veleslalom svetovnega pokala v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu bo poseben. Na njem bo Slovenec prvič nosil majico vodilnega veleslalomista na tekmah svetovnega pokala. Čast bo pripadla Žanu Kranjcu, ki je z zmago v Adelbodnu »slekel« trenutno najboljšega alpskega smučarja na svetu Henrika Kristoffersena. Vodičan ima po štirih letošnjih tekmah, na katerih je enkrat zmagal, bil dvakrat drugi in enkrat četrti, pred Norvežanom minimalno prednost 17 točk. Drugi najboljši veleslalomisti sveta za slovenskim in norveškim perfekcionistom že precej zaostajajo. Francoz Alexis Pinturault ima na tretjem mestu razvrstitve 98 točk manj od Žana Kranjca.

Glavni moški trener tehničnih disciplin Klemen Bergant nas je po včerajšnjem treningu v Kranjski Gori uvodoma opomnil, da Žan Kranjec ne bo prvič nosil majice vodilnega veleslalomista. »Žan je pred leti že nosil majico najboljšega na tekmah evropskega pokala. Seveda gre za drug nivo tekmovanj, a vseeno nekaj izkušenj ima,« opozarja Klemen Bergant. »O rdeči majici se veliko ne pogovarjamo. Kako bo Žan z njo reagiral, bomo videli na tekmi v nedeljo. V ekipi točno vemo, na kakšen način lahko pridemo do vrhunskega rezultata. Žan mora na tekmi pokazati svoj maksimum in ne sme taktizirati. Ne glede na to, ali ima na sebi majico vodilnega veleslalomista ali ne. Pred nami je še več kot polovica veleslalomske sezone, zato nas čaka še veliko dela.«

Proga ne bo ledena

Včerajšnji dan je bil v majhni slovenski reprezentanci poseben. Pred odhodom na Bavarsko sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin opravila trening v Kranjski Gori. »Že več let ni bilo mogoče tako dobro trenirati v Kranjski Gori,« je bil zadovoljen Bergant. »Dan prej smo se pripravljali v Trbižu, kjer smo prav tako imeli odlične pogoje. Moram pohvaliti tudi tamkajšnje delavce, ki so nam šli zelo na roko, da smo lahko vadbeno progo prilagodili našim željam.« Vsak zavoj v Kranjski Gori ne pride prav zgolj zato, ker lahko slovenski alpski smučarji trenirajo doma. Sredi marca bo podkorenska strmina gostila svetovni pokal, na pokalu Vitranc pa bo napetost v skupni razvrstitvi svetovnega pokala na vrhuncu.

V nemških Alpah imajo organizatorji težave z vremenom. Jutri naj bi padale dežne in snežne padavine, v zadnjih dneh pa je zapadlo precej novega snega. Zato gre pričakovati, da proga ne bo ledena, kar sicer Žanu Kranjcu ne ustreza najbolj, temveč naj bi jo organizatorji pred tekmo utrdili s soljo. Najboljši slovenski veleslalomist je v tej sezoni dokazal, da je dozorel na vseh terenih in da ni specialist le za strmine. Veleslalomski napredek je najbolj nazorno pokazal na specifični adelbodenski preizkušnji, z vrhunskimi uvrstitvami pa je navdušil tudi v Söldnu, Beaver Creeku in Alti Badii. Veleslalomska preizkušnja na Bavarskem bo specifična tudi zato, ker bo potekala po ženski strani terena tekem svetovnega pokala. »Konfiguracija terena za ženski veleslalom ni tako strma kot na moški strani, kljub temu pa je zanimiva in vsebuje vse veleslalomske prvine,« odgovarja Bergant.

Vremenske težave

V Garmisch-Partenkirchnu bo tekmoval tudi Štefan Hadalin. Po besedah Berganta je šlo Vrhničanu v zadnjem času na treningih bolje v veleslalomu kot slalomu, kjer je na zadnjih treh januarskih preizkušnjah zaostal za pričakovanji. »Res je sicer, da bo Hadalin nosil visoko startno številko, vremenske razmere pa niso dobre. A to ni naš problem. Naša naloga je, da na tekmi pokažemo svoj maksimum,« zaključuje Bergant.

Z vremenskimi težavami se ubadajo tudi ruski organizatorji nad olimpijskim Sočijem. Včeraj namreč niso izpeljali obveznega ženskega treninga smuka pred današnjo preizkušnjo. Izpeljati ga bodo skušali danes ob 8. uri (tekma naj bi bila ob 10.30). Več sreče so imeli včeraj nemški organizatorji, ki so izpeljali moški trening smuka. Najhitrejši je bil s startno številko 1 Francoz Johan Clarex (1:41,29), Slovenci pa so bili znova v ozadju. Martin Čater (23. čas, +1,63) in Nejc Naraločnik (zadnji, 60. čas, +8,79) nista pravilno presmučala proge, Klemen Kosi je bil 43. (+2,69), Miha Hrobat 45. (+2,80), Boštjan Kline pa 51. (+3,14). Današnji smuk bo ob 11.30. Jutri bo start prve veleslalomske proge ob 10.30, druge pa tri ure kasneje. Ženske naj bi jutri v Sočiju tekmovale v superveleslalomu (ob 9. uri).