»Končno nas je narava obdarila z dovolj debelo snežno odejo, da lahko odpremo smučišče,« je mag. Aleksandra Fiorelli, direktorica splošnih služb pri žičnicah Vogel Bohinj, sporočila dobro novico. Zagnali so žičnice Orlove glave, Storeč, Kratki plaz in Konta. »Na staro podlago je ta teden zapadlo dobrih 20 centimetrov snega in upamo, da se bo obdržal do naslednje snežne pošiljke, saj bomo dodatni izpad prihodkov zelo težko nadoknadili,« dodaja Fiorellijeva. Kot je znano, je smučanje na Voglu v veliki meri odvisno od naravnega snega, zato so vsakega centimetra, ki zapade, veseli. »Radi bi izpeljali tudi vse načrtovane dogodke – pohod ob polni luni naslednji konec tedna, pa tekme za Pokal Vogla, Ženski dan in Vrhunec zime. Poleg tradicionalnih dogodkov letos v sodelovanju z društvom Sobivanje organiziramo zadnji dan februarja še dan prijateljstva, na katerem želimo z vključevanjem v različne aktivnosti in delavnice na snegu otroke poučiti o pomenu ohranjanja narave in okolja.«

Zasnežili smučišče v dolini

Že nekaj tednov pa smučanja željne domačine in obiskovalce razveseljuje zasneženo smučišče Senožeta v Srednji vasi. »Narava nam ni kaj dosti pomagala,« pravi predsednik Športnega društva Srednja vas Jože Gumzej in dodaja, da je zimska idila sredi Zgornje Bohinjske doline v celoti plod dela nekaj domačih prostovoljcev. »Vse noči dežuramo. Temperature nam nekoliko nagajajo. Lovimo vse trenutke, ko lahko delamo umetni sneg,« priznava. Vendarle pa smučišče, ki je s 620 metri višinske razlike primerno tudi za zahtevnejše smučarje, saj na njem trenirajo tudi smučarji tekmovalci in vojaki, deluje že vse od začetka meseca. Ob njem je tudi nizkovrvna vlečnica za otroke.

Poleg smučanja čez dan omogočajo nočno smučanje ob petkih in sobotah. »Oba tedna zimskih počitnic za slovenske šolarje pa bo nočna smuka mogoča vsak dan,« pravi Gumzej. Pod smučiščem so uredili nekaj tekaških prog, ob vznožju Senožet pa deluje tudi drsališče.

Nove privlačne storitve za obiskovalce

Zimska idila z zasneženo pokrajino in možnostjo dejavnosti na snegu je zagotovo eden glavnih magnetov, ki goste pozimi privablja v Bohinj, zato je novica o odprtem smučišču Vogel in delovanju smučišča Senožeta v Srednji vasi za zimsko obiskanost Bohinja ključnega pomena, ugotavlja Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. »Zima, skopa s snegom, je za vso regijo svojevrsten izziv, s podobnimi težavi se ta hip ubadajo tudi na Bledu, v Kranjski Gori, v dolini Soče, zato resno razmišljamo, kakšne dodatne produkte osnovati, da bomo goste vendarle zadržali. V Bohinju smo na tem področju korak pred drugimi. Pripravili smo akcijski načrt za zimski turizem v zelenih zimah, ki bo romal na občinski svet,« pojasnjuje.

Ključnih bo prihodnjih pet let, zimski turizem v Bohinju se da po Langusovem mnenju in mnenju snovalcev akcijskega načrta rešiti z ustreznimi naložbami za izboljšanje zimske sezone. »Ne moremo mimo dejstva, da se je delež obiskovalcev v zimski sezoni v Bohinju precej znižal. Če smo imeli še pred 10 leti med vsemi obiskovalci 65 odstotkov poletnih in 35 odstotkov zimskih, je delež zimskih zdaj le še 20-odstoten. Po drugi strani pa je pritisk na poletno sezono vse močnejši in naša naloga je, da poskušamo to uravnotežiti.« Med zimskimi počitnicami pripravljajo zato v Bohinju veliko dejavnosti, ki niso odvisne od snega. »Prireditve bodo na drsališču v Bohinjski Bistrici in na Senožetih. Vse bolj poudarjamo tudi pohodništvo, ki je možno tudi pozimi, ne samo v poletni sezoni. Dogodki bodo tudi na tržnici,« napoveduje.