Predstavniki slovanskih smučarskih zvez so se leta 1934 dogovorili o organiziranju vseslovanskih ekipnih smučarskih prvenstev. K sodelovanju jim ni uspelo pridobiti le (tedaj še notranje preveč nemirne) Sovjetske zveze. Toda takratni časi ideji poglobljenega povezovanja slovanskih narodov preko športnih iger niso bili najbolj naklonjeni, saj so vse štiri preostale slovanske države, Poljska, Češkoslovaška, Jugoslavija in Bolgarija, nastopile samo na prvem slovanskem smučarskem tekmovanju v poljskih Zakopanah. Na drugem (na naši Pokljuki) in tretjem ter zadnjem v Banski Bistrici Poljakov in Bolgarov ni bilo. Navzlic tako okrnjeni zasedbi so Jugoslovani (zastopali so jih seveda Slovenci) v Banski Bistrici dosegli vsega dve zmagi. Jeseničan Hubert Heim v smuku in po diskvalifikaciji enega od Čehov naša tekaška štafeta.

Naši smučarji na Češkoslovaškem

V četrtek ponoči ob 0.30 je odpotovala naša smučarska reprezentanca za tek, klasično kombinacijo in skoke v Bansko Bistrico na češkoslovaško in slovansko prvenstvo, ki se bo pričelo v nedeljo in trajalo do 8. februarja. Pod vodstvom saveznega zastopnika blagajnika g. Kunstlja so odpotovali Smolej Fran, Knap Leon, Mrak Franc, bratje Alojzij, Gregor in Karel Klančnik, brata Avgust in Albin Jakopič, Novšak Albin, Pribošek Fran, Šramel Bogo in Žemva Lovro.

Kakor vsako leto je imel JZSS tudi tokrat težave s preskrbo potrebnih sredstev za potovanje. Letos so se pojavile še prav posebne težkoče. Šele na osebno intervencijo predsednika dr. Marušiča in blagajnika Kunstlja pri ministru za telesno vzgojo dr. Rogiču se je posrečilo dobiti vsaj sredstva za potovanje v Bansko Bistrico, kakor tudi za tamošnjo preskrbo. Kako bo pa s povratkom v Ljubljano si pa še niso na jasnem in če do takrat ne bo obljubljene podpore, bo imel savez še velike neprilike na Češkoslovaškem. Zaradi tega še tik pred odhodom ni bilo gotovo ali bodo mogli tekmovalci glede na stanje blagajne sploh na pot.

Tekmovalci za posamezne točke še niso določeni. Gotovo je le, da bomo sodelovali v vseh točkah in bo postavo na licu mesta določil finski trener Korhonen, ki tudi spremlja naše reprezentante. (…)

Pred odhodom so se tekmovalci zbrali v savezni pisarni, kjer smo imeli priliko govoriti s trenerjem Korhonenom. S svojimi varovanci ni nič kaj zadovoljen. – Najprej je imel tečaj v Mojstrani, nato pa na Pokljuki, a nikdar ni imel vseh tekmovalcev skupaj. Velik križ je bil z dopusti in tako so nekateri hodili trenirat le ob nedeljah. Po njegovem mnenju so vsi tekmovalci z malenkostnimi izjemami premalo pripravljeni, čeprav trdi da predstavljajo izboren materijal, ki bi se ga dalo s sistematičnim treningom spraviti do mednarodne višine. Korhonen pravi da polaga največ nad na Knapa, ki je v izvrstni kondiciji, vendar tudi Lojze Klančnik ne zaostaja za njim. Sicer je pa mnenja, da so skakači bolje pripravljeni, ker so imeli več prilike za trening. Nikakor ni zadovoljen s tekmovalci za kombinacijo, ki so boljši v teku kakor v skokih. Sploh meni da pri nas ni videl tipičnih tekmovalcev za kombinacijo, kakor jih tudi pri njih na Finskem nimajo. Glede definitivne postave v Banski Bistrici Korhonen ni hotel ničesar izjaviti češ, da bo moral počakati kako bodo nekateri prestali naporno potovanje. (…)

Jutro, 29. januarja 1937

Naši smučarji na slovanskem prvenstvu

Banska Bistrica, 28. jan. Naša smuk in slalom reprezentanca je odpotovala iz Garmischa dne 25. januarja zvečer čez Seefeld, Innsbruck, Salzburg, Dunaj, Bratislavo in Zvalen v Bansko Bistrico. (…) Precej izčrpani vsled 26 urne vožnje so dospeli v Ban. Bistrico v torek zvečer ob 9. kjer so bili sprejeti od zastopnika Češkega zimsko-športnega zvaza lyžazu in zastopnika vojske ČSR. Sprejem je bil prav prijateljski. (…)

Tereni so za tek odlični. Položna brda z menjajočo se manjšo in večjo strmino so naravnost idealna za tek, dočim so slalomisti iskali 2 uri teren za slalom, pa ga v bližini niso našli. Smuk proga je oddaljena 18 km!! (to je Križna gora) in potem še tri ure pešhoje. To našim fantom ni šlo v glavo. In potem še ogromna razlika v snegu – v Ga-Pa sam led, tu pa še deviški pršič – popolnoma nezvožen. Sicer pravijo Čehi, da bodo poslali na progo vojsko, da jo stlači, toda naši fantje ne verjamejo in tlačijo progo kar sami. (…)

Slovenec, 1. februarja 1927

Banska Bistrica

Na Slovaškem je tretje pozorišče tekem za slovansko smučarsko prvenstvo, v katerem nastopajo po izstopu Poljakov za naslov najboljših slovanskih smučarjev tudi letos samo še Čehoslovaki in Jugosloveni. (…)

Tem bolj razveseljiva je bila nato vest z drugega prireditvenega dneva, kjer je naš vrli Jeseničan Hubert Heim med vsemi svojimi tovariši in 82 najboljšimi češkoslovaškimi smukaši – obenem s tekmami za slovansko prvenstvo so namreč tudi tekme za češkoslovaško državno prvenstvo v vseh disciplinah – zasedel prvo mesto v smuku z odličnim časom 3:55.2

Jutro, 3. februarja 1937

Naši fantje so bili kar dobri,

če se govori o naši klasični kombinaciji zase. Največ točk po teku je imel sicer Žemva, ki pa že dve leti ne goji skokov in je bil za kombinacijo določen le, ker pač nismo imeli drugega. Prvi skok na 42 m je bil s padcem, drugi s 30 m pa se je posrečil; skupno je dosegel 306 točk in s tem 24. mesto. (…)

Tako se je končala naša klasična kombinacija kljub vsemu prav za prav bolje kot smo pričakovali. Če bi bil Žemva vsaj nekoliko treniral skoke, bi bil rezultat še boljši.

Jutro, 9. februarja 1937

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib