»Današnja sodba Sodišča Evropske unije, ki se je razglasilo za nepristojno za odločanje v postopku, ki ga je Slovenija sprožila proti Hrvaški, je zmaga hrvaških argumentov, ki smo jih izpostavili v ugovoru o pristojnosti,« je zapisal Plenković v prvem tvitu. »Zato znova pozivam Slovenijo k dialogu in dvostranskim pogajanjem, da bi prišli do obojestransko sprejemljive in trajne rešitve vprašanja meje,« je dodal.

Plenković je nato na novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade izpostavil, da je Sodišče EU pozvalo obe strani, naj medsebojni spor končata z uporabo kateregakoli načina za reševanje sporov v skladu z mednarodnim pravom. »To je močno sporočilo Sloveniji, da z enostranskimi potezami ni mogoče ničesar doseči ter da je potreben dogovor s Hrvaško, da bi našli rešitev za našo skupno mejo,« je izjavil hrvaški premier. Slovenijo je vnovič pozval k dialogu.

Sodišče EU tudi poudarja pravico vsake države, da določi obseg in meje svojega državnega območja, ter ugotavlja, da arbitražna sodba ni bila uveljavljena. »Na tej točki pozivam Slovenijo, naj preneha izvajati enostranske poteze ob skupni meji, ki ni dokončno določena, posebej na morju,« je dejal Plenković. »Takoj ko bo Slovenija končala nepooblaščeno in nepotrebno kaznovanje hrvaških ribičev ob meji v Piranskem zalivu, bo Hrvaška nemudoma opustila recipročne ukrepe, ki jih je bila prisiljena izvajati zaradi enostranske odločitve in postopkov Slovenije,« je napovedal.

Plenković ocenjuje, da je današnja odločitev sodišča v Luxembourgu tudi dokaz pravilnih postopkov in odločitve prejšnje Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, da se EU ne vključi v postopek. To tudi pove, da odločitev ni bila politična, ampak temelji na načelih evropskega in mednarodnega prava. Dejstvo, da mora Slovenija plačati stroške postopka na Sodišču EU, po njegovem govori samo zase.

Pokazalo se je tudi, da zna hrvaška vlada na pravi način braniti hrvaške nacionalne interese, ne da bi krepila napetosti ali sprožala nagle poteze. »Mirno in strokovno, obenem pa tudi trdno, je hrvaška vlada uresničila pomembne dosežke in hrvaške nacionalne interese v vprašanjih, pri katerih že leta ni bilo nobenih premikov,« je ocenil. Plenković pričakuje nadaljevanje dialoga s slovensko stranjo. Napovedal je, da se bosta v soboto srečala z dosedanjim slovenskim premierjem Marjanom Šarcem ob robu vrha prijateljev kohezije EU, ki bo potekalo na Portugalskem. Poudaril je tudi, da ni več nobene pravne instance, kjer bi lahko Slovenija znova sprožila isti postopek proti Hrvaški brez soglasja Zagreba.

Na novinarsko vprašanje, kako gleda na ocene slovenskega zunanjega ministra Mira Cerarja, da je sodišče z današnjo odločitvijo potrdilo, da je arbitražna odločba zavezujoča in veljavna in jo morata obe državi izpolniti, je Plenković odgovoril, da gre za »napačno tezo«. V današnji sodbi ni govora o tem, da bi Hrvaško na temelju današnje odločitve pozvali k izvajanje arbitražne razsodbe. Pojasnil je, da sta obe državi pozvani k rešitvi medsebojnega spora z uporabo sredstev za mirno reševanje sporov. Spomnil je, da se Hrvaška v primeru slovenske tožbe v Luxembourgu ni sklicevala na izvajanje arbitražnega sporazuma, Slovenija pa tega vprašanja ne more urediti samostojno. »To je bistvo današnje odločitev sodišča,« je dejal.

Novinarje je zanimalo tudi, ali bo možno arbitražno sodbo na nek način preoblikovati v dvostranski dogovor. Plenković je odgovoril, da je Hrvaška svoje predloge za rešitev spora predstavila na srečanju s takratnim slovenskim premierjem Cerarjem v Zagrebu decembra 2017, ter da je ponudbo za nadaljevanje dvostranskih pogovorov predstavila tudi vladi premierja Marjana Šarca. Meni, da je današnja odločitev sodišča EU spodbuda za nadaljevanje pogajanj. Plenković je izrazil upanje, da bosta državi začeli skupno iskati rešitev za določanje meje na kopnem in morju na obojestransko zadovoljstvo. Hrvaški premier je tudi danes večkrat izpostavil, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji in prijateljski državi, zaveznici v Natu in partnerki v EU, ter da si v Zagrebu želijo krepitve dvostranskih odnosov na različnih področjih.