Danes dopoldne je potekala policijska preiskava v enem od skladišč Derby »kralja banan«, znanega poslovneža Izeta Rastoderja, na Letališki cesti v Ljubljani. Po pripovedovanju presenečenih mimoidočih so okoli 10. ure pridrveli pripadniki posebne policijske enote in specialne enote policije. Vhod so zastražili policisti, ki v skladišče niso spuščali nikogar.

Poklicali smo Izeta Rastoderja, ki je najprej povedal, da o tem ne ve nič in da je v Dubaju. Kasneje je pojasnil, da je medtem govoril z zaposlenimi v Ljubljani. Razložil je, da je v skladišče prispel kontejner iz Kolumbije, v katerem bi morale biti naročene banane. Pošiljka je zamujala en teden, »zataknila« naj bi se v Italiji in kot je dejal, so v takšnih primerih še posebej pozorni. Kontejner so takoj odprli in ugotovili, da v njem ni banan, ampak papir. »Zaposleni so takoj sami poklicali carino in policijo, takšen je namreč postopek. Ravnali smo povsem pravilno, to je treba poudariti, da se nam ne bi delala nepotrebna gospodarska škoda,« je še izjavil ter nas v zvezi s podrobnejšimi podatki napotil na policijo.

Policija z malcedrugačno zgodbo

Ravno s policije pa so nato prišle drugačne informacije. »Današnje preiskovalne aktivnosti na Letališki so posledica kriminalistične preiskave, ki jo Nacionalni preiskovalni urad vodi že nekaj časa v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva. Preiskovalci so izvedli nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb sodišča in tožilstva v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Izvajanje operativnih aktivnosti nadaljujemo, sledila bo analiza pridobljenih podatkov, o vsem bomo obvestili pristojno tožilstvo. Današnji postopki torej niso posledica klicev občanov na interventno številko 113. Več informacij v tem trenutku zaradi interesa preiskave ne moremo razkriti,« je sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Popoldne so se oglasili iz podjetja Rastoder. V sporočilu za javnost so zapisali, da so v zgodnjih jutranjih urah začeli razkladati kontejner in opazili nepravilnosti v nekaterih škatlah. Napolnjene so bile namreč s paketi pisarniškega papirja in ne v celoti z bananami. Obvestili so carinsko službo, vendar je nekaj minut zatem v skladišče vstopila oborožena enota policije, ki je zaposlene prisilila, da ležejo na tla in prekinejo delo. Nekaterim so vzeli telefone. »Zaradi tega je naše delo v skladišču zastalo. Našim kupcem po Sloveniji nismo mogli pravočasno dobaviti naročenih banan,« so zapisali.

»Z drogo se ne ukvarjamo«

Policija je po njihovih navedbah začela pregledovati škatle, v enem kontejnerju je sicer shranjenih približno 1080 škatel. Kaže, da je bila problematična ena paleta. »Papir so preiskovalci odpeljali. Trenutno na kamerah preiskujejo in pregledujejo potek sprejema te pošiljke. Preiskava še poteka. Zaposleni sodelujemo s preiskovalci,« so navedli.

Ponovno smo klicali Izeta Rastoderja, ki je povedal, da o drogi ve le to, kar je zasledil v medijih, ob tem pa zagotovil, da se s takimi nezakonitimi posli ne ukvarjajo. »V to nismo vpleteni. Ne vem, kaj je bilo s tem kontejnerjem, morda se je kaj zgodilo med prevozom. Tovor se vedno trudimo zaščititi, vendar popolna zaščita ni mogoča. Morda ga je zlorabila kaka kriminalna združba,« je dejal. Na naše vprašanje, ali se je kaj podobnega že kdaj zgodilo, je odvrnil, da ne.