Obalni policisti so že lansko pomlad dobili prijavo, da naj bi učenec osmega razreda ene izmed obalnih osnovnih šol zaužil tabletko prepovedane droge ekstazi. Policisti so prijavo vzeli nadvse resno, saj so želeli ugotoviti, kdo otrokom na Obali prodaja drogo.

Vključili so se kriminalisti koprske policijske uprave in po pogovoru s svojci osnovnošolca ter na podlagi drugih preiskovalnih dejanj ugotovili, da je tableto kupil od 18-letnika z območja Železnikov. Gorenjec je, tako so dognali kriminalisti, redno zahajal na Obalo, se poprej celo dogovoril z »odjemalci« in prodajal prepovedano drogo tudi mladoletnim osebam. Kar nekaj časa so bili kriminalisti očitno za petami preprodajalcu, v past pa se jim je ujel decembra lani, so danes sporočili s policijske uprave Koper.

»Decembra lani so koprski kriminalisti osumljenega 18-letnika izsledili v Izoli, ko se je hotel udeležiti javne prireditve z elektronsko glasbo. Ob prijetju je imel pri sebi 38 tablet prepovedane droge ekstazi, ki vsebujejo prepovedano drogo MDMA, in skupno 2,4 grama prepovedane droge amfetamin. V skladu z določili zakona o kazenskem postopku mu je bila odvzeta prostost ter na njegovem domu v Železnikih na podlagi odredbe koprskega okrožnega sodišča opravljena hišna preiskava, kjer so mu bili zaseženi manjša količina prepovedanih drog (MDMA, ekstazi) ter pripomočki za pakiranje prepovedane droge in prepovedanih poživil v športu,« je sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

Kriminalisti so na podlagi usmeritev tožilstva spisali kazensko ovadbo zaradi storitve treh kaznivih dejanj s področja zlorabe prepovedanih drog. Čeprav ima komaj 18 let, je bil fant iz Železnikov v preteklosti že obravnavan za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja s področja preprodaje prepovedanih drog.

Žal ni osamljen primer

Prodaja drog kar na dvorišču osnovne šole ali celo v šoli žal ni tako redka. Lani je poslanka državnega zbora Anja Bah Žibert med poslanskimi vprašanji izpostavila tudi to perečo tematiko in od vlade dobila odgovor, da policija v posameznih vzgojno-izobraževalnih ustanovah obravnava nekaj deset takih primerov na leto. Tudi v osnovnih šolah je ta številka relativno visoka. V letih 2017 in 2018 statistika kaže na deset takih primerov. Sicer pa je največ kaznivih dejanj s področja prometa ali omogočanja uživanja prepovedanih drog zaznati na srednjih poklicnih šolah. Leta 2018 so obravnavali kar 39 takih primerov. Glede na statistične podatke, ki jih je pripravila policija, je prodaja drog v izobraževalnih ustanovah v porastu. Leta 2018 so obravnavali 55 takih primerov, v preteklosti pa od 16 do 53 primerov na leto.

Ti podatki glede na ankete o dostopnosti drog niti ne presenečajo. Zgolj primer: 43 odstotkov 17-letnikov je že kdaj v življenju uporabilo konopljo, skoraj štirje odstotki pa »travo« redno uživajo. Raziskave so pokazale še, da je kar 45 odstotkov mladostnikov poročalo, da so droge lahko oziroma zelo lahko dostopne.