Ko so leta 2014 pri San Antonio Spurs, košarkarski ekipi v NBA, zaposlili Becky Hammond kot pomočnico trenerja, je Katie Sowers napovedala prihodnost: ob novici je na twitterju objavila še svojo fotografijo s pripisom »Prihajam v NFL«. Tri leta pozneje se je to tudi zgodilo. Zdaj že štiri sezone trenira napadalce ekipe San Francisco 49ers v ameriški ligi NFL.

Ko je leta 2017 prevzela mesto pomočnice trenerja, je bila prva odkrita homoseksualna oseba na trenerskem mestu v NFL. Zdaj, ko se je njena ekipa uvrstila na Super Bowl, bo, kot kaže, spet pisala zgodovino športa: kot prva ženska in kot prva homoseksualna oseba na trenerski klopi Super Bowla.

Kot lezbijka ni smela trenirati niti prostovoljno

Med študijem se Katie Sowers ni mogla pridružiti nobeni ekipi ameriškega nogometa, saj na njeni fakulteti niso imeli ženske ekipe, zato je nekaj časa igrala košarko. Ker pa jo je od nekdaj zanimalo trenersko delo, se je po diplomi želela kot prostovoljka pridružiti tamkajšnji košarkarski trenerski ekipi.

Bilo je leto 2009 in fakulteta jo je zavrnila, ker niso hoteli, da bi študentke trenirala istospolno usmerjena oseba. Ne samo to, zaradi njenega zasebnega življenja so ji zabičali, naj se ne približuje ekipi. Pri Goshen College, kjer je leta 2009 prišlo do omenjenega incidenta, so se nedavno sicer opravičili, šola pa je od takrat že sprejela novo, nediskriminatorno politiko; a Katie Sowers vztraja, da jo je zavrnitev zgolj usmerila na pravo pot.

Ko treniraš hčerko bodočega šefa

Po univerzitetni košarki ji je vendarle uspelo priti v ameriški nogomet; osem let je igrala v ženski nogometni ligi, igrala pa je tudi za ameriško reprezentanco. A vedno si je želela biti trenerka, in to v športu, ki ga igrajo večinoma moški, čeprav so že tako v vseh športih trenerji večinoma moški. Postala je športna direktorica v Kansas Cityju in tamkajšnja trenerka dekliške košarkarske ekipe.

Prav tam jo je opazil eden od vodilnih pri NFL, Scott Pioli, čigar hčerka je igrala košarko v ekipi, ki jo je trenirala Sowersova. Piolija je navdušil njen način vodenja ekipe, ko pa je izvedel, da jo v resnici zanima ameriški nogomet, jo je povabil v NFL. Tam je leta 2016 dobila pripravništvo pri Atlanta Falcons, programa, ki spodbuja usposabljanje trenerjev, ki so hkrati pripadniki manjšin. Leto pozneje jo je eden od trenerjev pri Atlanta Falcons, Kyle Shanahan, vzel s seboj k San Francisco 49ers, kjer je postal glavni trener, ona pa pomočnica trenerja za napad.

Prva odkrito gej oseba med trenerskim osebjem

Katie Sowers je šele druga ženska, ki je dobila trenersko službo za polni delovni čas v ligi NFL. Prva je bila Kathryn Smith leta 2016 pri Buffalo Bills. Toda v primerjavi s Smithovo je Katie Sowers čakala še ena prepreka, in sicer kako javno govoriti o svoji spolni usmerjenosti in obdržati službo.

Leta 2017 so se na Katie Sowers obrnili z medija Outsports, spletne strani, ki se ukvarja z LGBTQ športniki in športnicami. Čeprav je družina vedela, da je lezbijka, pa je bilo javno priznanje precej težje. Z Outsports se je dogovorila, da bo javno spregovorila o svoji spolni usmerjenosti prav v intervjuju z njimi in tako postala prva odkrito homoseksualna oseba med trenerskim osebjem NFL, pa tudi prva odkrito homoseksualna trenerka v kateri koli profesionalni moški ekipi.

Intervju je bil objavljen le nekaj let zatem, ko je NFL dobila prvega odkritega homoseksualnega igralca Michaela Sama, ki pa je v ligi igral le kratek čas, leta 2014. Katie Sowers je prepričana, da je v ligi precej ljudi, ki so del skupnosti LGBTQ, a se zaradi nenaklonjenega okolja nočejo javno razkriti. Prav zato se je razkrila sama, v upanju, da bi tudi drugi videli, da kot predstavnica manjšine lahko uspe v svetu, v katerem prevladujejo heteroseksualni moški.

Bo tudi prva zmagovalka Super Bowla?

Katie Sowers zaradi svojega spola in spolne usmerjenosti pobira nazive prve v več kategorijah, morda bo kmalu zbirki dodala še naziv prve ženske, ki je slavila na (moškem) Super Bowlu. A bolj kot nazivi seveda šteje dejstvo, da ni več zavrnjena zaradi svoje spolne usmerjenosti. Od časov, ko so ji prepovedali treniranje ženske košarkarske ekipe, ker starši niso hoteli, da bi se njihove hčerke družile z lezbijko, do časov, ko se ji družine zahvaljujejo, ker njihovim hčerkam odpira vrata v profesionalni šport. Oziroma kot pravi Katie Sowers, je za zdaj prva ženska na tej poziciji, a bolj pomembno je, da ni zadnja.