»Še vedno čutim posledice. Hudo je že, ker se moram danes soočiti z njimi. Slabo spim, odmikam se od družbe… Travme so ostale,« je o posledicah tistega, kar se mu je zgodilo 22. maja lani, na sodišču pripovedoval 32-letni Ljubljančan Marko S. »Malo pred 3. uro sem zapuščal lokal Escape, namenjen sem bil domov. Pred vhodom pa so me strpali v manjši rdeč avto in me odpeljali. Moral sem sesti na sredino zadnje klopi, dva sta sedela poleg, na vsaki strani po eden. Vožnja je bila hitra, vratolomna,« je začel svojo zgodbo. Na zatožni klopi so ga poslušali polbrata Cvetko in Blaž Grm, Jože Rus in Zdravko Ševo, obtoženi ropa in protipravnega odvzema prostosti. Marko S. je potrdil, da je tisto noč proti svoji volji preživel ravno z njimi. Da so bili skupaj, tudi oni ne zanikajo, trdijo pa, da se je v njihovi družbi čisto dobro počutil.

Tiho pred policisti in v banki

Marko S. je takrat v Escapu nekaj spil, tako da je zdaj dopustil tudi možnost, da ga četverica, s katero se prej ni poznal, v avto ni ravno porinila – morda pa zvabila z obljubo, da ga pelje domov. Ni vedel, kam ga moški, ki so se pogovarjali v »svojem« jeziku (romščini), peljejo, šele kasneje je ugotovil, da proti Dolenjski. Med potjo je voznik (Blaž Grm) ponesreči zapeljal v jarek. Ko so se drugi trije ukvarjali z avtom, ga je najstarejši (Rus) spremljal do bankomata na bližnjem Petrolu. Rečeno mu je bilo, da jim je dolžan in naj dvigne, kar lahko (dvignil je 350 evrov). Ko so se odpeljali naprej, so se čez čas ustavili na neki gozdni jasi, kjer sta ga voznik in sovoznik (pokazal je na oba Grma) začela pretepati. Grozila sta mu s smrtjo, če ne da denarja, klofutal ga je tudi takrat komaj 17-letni Ševo. »Padel sem po tleh, bil sem prestrašen, moledoval sem za življenje,« je pričal. Pozneje, spet v avtu, jih je ustavila policija. »Najmlajši mi je naročil, naj dam kapuco čez glavo, da skrijem poškodbe. Naredil sem tako, kot so mi naročili: policistom sem rekel, da je vse v redu, da smo malo popili in da se poznamo. Grozno me je bilo strah,« je še povedal. Policisti niso zaznali nič sumljivega, le globo so mu napisali, ker ni bil pripet z varnostnim pasom.

Tudi pozneje je bil deležen klofut, groženj in zahtev, da s svojega bančnega računa dvigne še preostali denar. Odpeljali so ga do ene banke, a je bila zaprta, potem še do ene ali dveh, kjer pa ni mogel dvigniti takšne vsote, kot so želeli. Ko jim je razložil, da to lahko stori le na matični banki, so ga odpeljali v Novo mesto. Na banko, kjer je dvignil 1900 evrov, ga je spremil Ševo. Na vprašanje, zakaj uslužbenki ni namignil, da je nekaj narobe, je odvrnil, da ga je bilo grozno strah. Grozili so mu, ponavljali, da imajo s seboj orožje, že prej so omenjali nož. Čeprav ničesar od tega ni videl, jih je jemal resno, je povedal.

»Na kurbe«

Na koncu so šli skupaj v lokal, po mizi razprli ves denar in se veselili. »Rekli so, da me bodo našli, če bom kaj povedal. Potem so me izpustili. Pred bližnjim Mercatorjem sem se sesedel, bil sem čisto zmeden. Takega me je ogovorila neka gospa, vprašala je, ali je kaj narobe. Prosil sem jo, če me pelje na policijo,« je opis več kot sedemurne kalvarije zaključil oškodovanec.

Razložili so mu tudi, kaj so povedali obtoženi: da ga nihče ni pretepal ali grozil, on naj bi jih v Ljubljani prosil, ali gre lahko z njimi. Ševo je dejal, da so bili skupaj namenjeni »na kurbe«. Denar, ki jim ga je dal, naj bi bila prostovoljna »finančna pomoč« Ševu, po drugi varianti pa »slaba vest« zaradi poškodovanega avta. Oškodovanec je vse odločno zanikal, tisto o »kurbah« pa označil za pravi absurd.