V izzivu lahko sodelujejo prav vsi podjetniki, ne glede na stopnjo razvoja podjetja. Ni pomembno, ali imajo samo idejo, ali iščejo naslednjo stranko, ali je njihov namen širitev poslovanja.

Priložnost za večmilijonske naložbe

Najboljša zagonska podjetja, podjetja v fazi širitve ter mala in srednje velika podjetja bodo s pomočjo finančnih naložb ter strokovnega znanja industrijskih strokovnjakov ob podpori zanesljive mreže partnerjev dobila priložnost za večmilijonske naložbe na področjih energetike, mobilnosti, čistih tehnologij in pametnih mest, a so dobrodošle tudi ideje, ki morda izstopajo iz splošnih okvirov. Rok za oddajo prijav na spletni strani InnoEnergy je 5. marec.

InnoEnergy posebej za izbrane startupe v okviru izziva PowerUp! pripravlja tudi tekmovanje s finančnimi nagradami v višini do 65.000 evrov in podelitvijo naziva startup leta. Med ugodnostmi je sodelovanje v tako imenovanih poslovnih bootcampih, ki se osredotočajo na konkretno podporo mednarodnih strokovnjakov na terenu, denimo na področjih poslovnega načrtovanja, sposobnosti pitchinga, zaščite intelektualne lastnine itd.

Uspešne tudi slovenske zgodbe

Na slovenskem finalu tekmovanja PowerUp!, ki ga je v začetku aprila lani organiziral slovenski InnoEnergyjev hub ABC pospeševalnik, je bil med sedmimi finalisti za zmagovalca razglašen sistem 2GG (Second Generation Grid) za celovito zbiranje, prenos in obdelavo podatkov o porabi energentov in vode, ki so ga razvili v podjetju DS Meritve. Na drugo mesto se je uvrstilo podjetje Sileo s svojim fotovoltaičnim strešnikom, na tretje pa podjetje Rivertum z istoimensko turbino.

InnoEnergy je že leta 2017 prepričal slovenski startup Mebius, ki si je na takratnem finalu PowerUp! prislužil mesto v InnoEnergyjevem pospeševalniku s posebnim povabilom InnoEnergyjevega partnerja MOL Group. Mebius je v sodelovanju s Kemijskim inštitutom razvil katalizator, ki poveča moč vodikove gorivne celice za 2,2-krat v primerjavi z zmožnostmi drugih izdelkov na trgu. Eden najboljših primerov pametnih naložb družbe InnoEnergy pa je Northvolt, največji proizvajalec litij-ionskih baterij v Evropi, ki je trenutno ocenjen na 1,6 milijarde evrov. Od običajnih obratov za proizvodnjo baterij v Aziji se razlikuje v tem, da je usmerjen v tehnološko odličnost, ki jo poganja čista energija.