Pred alpskimi smučarji je najprestižnejši konec tedna. Tri preizkušnje v Kitzbühlu na jubilejni 80. prireditvi za pokal Petelinjega grebena bodo vrhunec doživele jutri z moškim smukom. Za ogrevanje se bodo danes smučarji pomerili v superveleslalomu, z avstrijske Tirolske pa se bodo odpravili po nedeljskem slalomu. Slovenski obeti so v hitrih disciplinah slabi. Reprezentanca v rezultatski krizi tone vse globlje. Na vseh smukih doslej je zbrala zgolj 16 točk svetovnega pokala, prejšnji teden v Wengnu pod vodstvom novega trenerja Gregorja Koštomaja nobene. Boljše obete ima slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah. Štefan Hadalin bo poskušal popraviti vtis iz Wengna, kjer je naredil več napak na drugi progi in zasedel 26. mesto. Po treh ničlah bo po Zagrebu slalomske točke znova poskušal osvojiti tudi Žan Kranjec.

Letošnji nagradni sklad v Kitzbühlu bo znova rekorden. Zmagovalca smuka in slaloma bosta zaslužila kar 100.000 evrov (drugouvrščena polovico zneska), najhitrejši na današnjem superveleslalomu pa bo prejel dobrih 68.000 evrov. Organizatorji si namreč želijo ob okroglem jubileju na vsakem koraku pripraviti prvovrsten spektakel. Avstrijska televizija je v sredo zvečer pripravila zanimiv dokumentarec. Pečat na Tirolskem je pustilo tudi slovensko alpsko smučanje. Predvsem po zaslugi slalomskih zmag Bojana Križaja (sezona 1986/87) in Jureta Koširja (1998/99), na zmagovalni oder pa so se slovenski alpski smučarji povzpeli devetkrat. Nazadnje pred desetimi leti, ko je Andrej Šporn na smuku zaostal le za Didierjem Cuchom.

V smukaški karavani je ta teden odmevala novica, da se je poškodoval Dominik Paris, ki je že končal sezono. Južni Tirolec je s štirimi zmagami od aktivnih smučarjev daleč najuspešnejši v Kitzbühlu, od tega je dosegel tri v smuku in eno v superveleslalomu. Čeprav zmage v Kitzbühlu še nima, bo glavni favorit Beat Feuz. Švicar je bil v letih 2016, 2018 in 2019 na smuku trikrat drugi, ni pa blestel na nobenem od dveh treningov. Najboljši je bil včeraj s 13. časom, medtem ko je bil najhitrejši Francoz Johan Clarey. Slovenci so bili na obeh preizkušnjah v ozadju. V slalomu so v tej sezoni največ pokazali Norvežan Henrik Kristoffersen, Švicar Daniel Yule in Francoz Clement Noël, zmagovalec zadnje preizkušnje v Wengnu in lanske v Kitzbühlu.

Ilka Štuhec deveta na treningu

Ženske se bodo od danes do nedelje merile v Banskem, kjer jih čakata dva smuka in superveleslalom. Bolgarija je redko prizorišče ženskih tekem svetovnega pokala, zato smučarke nimajo veliko izkušenj s terenom. Prvič so se alpske smučarke merile v Banskem v sezoni 2008/09, drugič tri leta kasneje, nazadnje pa pred petimi leti. Na zadnji tekmi v Altenmarkt-Zauchenseeju smo v ciljnem izteku spomnili Darjo Črnko, vodjo ekipe Ilke Štuhec, da je Mariborčanka v minuli sezoni najbolj zablestela v Val Gardeni, kjer ženske prav tako niso imele izkušenj iz preteklosti. »Ti spomini so res lepi in nepozabni. Na njih bomo skušali graditi in razmišljati pozitivno,« je odgovorila Darja Črnko.

Edini trening smuka pred tekmami je bil včeraj zaradi vetra prestavljen na nižji start, razred zase pa so bile Švicarka Joana Höhlen, Italijanka Federica Brignone in Avstrijka Tamara Tippler. Ilka Štuhec je dosegla spodbuden deveti čas. Optimizem ji lahko vliva zadnja preizkušnja na avstrijskem Salzburškem, kjer se je na smuku s sedmim mestom prvič po poškodbi uvrstila med najboljšo deseterico.