Španska volilna komisija je v začetku januarja Torri odredila prepoved opravljanja javnih funkcij za leto in pol. To odločitev je sprejela po decembrski obsodbi Torre zaradi neposlušnosti. Višje sodišče v Barceloni mu je namreč za 18 mesecev prepovedalo opravljanje javnih funkcij, ker med predvolilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Španiji ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb.

Špansko vrhovno sodišče je zaenkrat potrdilo le odločitev o suspenzu Torre kot katalonskega poslanca. Odločiti pa bo moralo med drugim še o sodbi višjega sodišča, ki mu je prepovedalo opravljanje vsej javnih funkcij, vključno s predsedniško.

Katalonski predsednik je zavrnil četrtkovo odločitev vrhovnega sodišča. "Sem poslanec in predsednik, nobenih sprememb ni. Ne bomo se uklonili," je poudaril.

Volilna komisija v Barceloni je od katalonskega parlamenta že v četrtek zahtevala, da odstavi Torro z mesta katalonskega predsednika. Za to so parlamentu dali 48 ur časa.

Zadnja odločitev vrhovnega sodišča bi lahko še podaljšala zastoj pri reševanju vprašanja katalonske neodvisnosti. Španski premier Pedro Sanchez je sicer napovedal, da se bo s Torro v začetku februarja kljub tej odločitvi srečal. To bo prvo srečanje predsednikov vlad Katalonije in Španije po več kot enem letu.

Povsem izključen ni niti padec nove španske vlade, ki ji je potrditev v parlamentu omogočila stranka Katalonska republikanska levica (ERC) nekdanjega katalonskega podpredsednika Oriola Junquerasa. Ta zaradi vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije prestaja 13-letno zaporno.