Šest zaprtih katalonskih politikov se je tako prvič pojavilo v javnosti, od kar so bili sredi oktobra obsojeni na zaporne kazni do 13 let. Pred katalonskim parlamentom jih je pozdravilo več deset podpornikov, ki so jim zaploskali in vzklikali "svoboda".

V katalonski parlament so politiki prišli na zaslišanje pred člani odbora o vzpostavitvi neposrednega nadzora Madrida po poskusu odcepitve Katalonije od Španije konec leta 2017.

Nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras je glede tega povedal, da je neposredni nadzor Madrida škodoval katalonskemu gospodarstvu in socialnim politikam. Bil pa je tudi opravičilo za "zapiranje", je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij. "Maščevanja se ne bojimo. Zapor je samo en korak k svobodi," je povedal.

»Organizacija referenduma ni zločin«

Poudaril je še, da "organizacija referenduma ni zločin, ker tega ni v kazenskem zakoniku". "Podpora neodvisnosti in republiki ni zločin," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

V skladu s strategijo njegove stranke Katalonska republikanska levica (ERC) je poudaril, da se ne bodo odpovedali dialogu. "Naše delo je, da se pogovarjamo z vsemi," je poudaril.

Ravno poslanci ERC so sicer v začetku januarja z vzdržanimi glasovi omogočili imenovanje socialista Pedra Sancheza za španskega premierja. Ta jim je v zameno za to obljubil, da bo začel dialog s katalonsko vlado o vprašanju neodvisnosti Katalonije. Sanchez se bo s katalonskim predsednikom Quimom Torro srečal 6. februarja.

V zadnjih dneh so se sicer odnosi med ERC in Torrovo stranko Skupaj za Katalonijo zaostrili. V ponedeljek je katalonski parlament predsedniku Katalonije, ki je bil na prvi stopnji obsojen neposlušnosti, odvzel poslanski mandat. ERC Torre pri tem ni podprla, saj da bi bile vse odločitve parlamenta nične, če mu ne bi odvzeli mandata.

Španska volilna komisija je v začetku januarja Torri odredila prepoved opravljanja javnih funkcij za leto in pol. Višje sodišče v Barceloni mu je namreč za 18 mesecev prepovedalo opravljanje javnih funkcij, ker med predvolilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Španiji ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb. Špansko vrhovno sodišče je pretekli teden potrdilo le odločitev o suspenzu Torre kot katalonskega poslanca.