Včeraj okoli 18.40 je v katalonskem mestu Tarragona, ki se nahaja 115 kilometrov jugozahodno od Barcelone, odjeknila huda eksplozija, ki jo je bilo moč slišati in videti kilometre daleč. Sledil je požar, ki je bil prav tako viden daleč naokoli, nad prizoriščem pa se je dvigal zajeten oblak.

Eksplozija se je pripetila v tovarni podjetja Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IOQE), v kateri proizvajajo etilenoksid. Gre za snov, ki se uporablja pri izdelavi čistil in topil. V eksploziji sta umrli dve osebi, še osem jih je bilo ranjenih. Med ranjenimi imata dve osebi hude opekline. Truplo umrle osebe so našli v ruševinah poslopja na območju tovarne. Domnevno je šlo za uslužbenca podjetja. Gasilci so požar medtem že uspeli pogasiti, vzrok eksplozije pa ostaja neznan.

Eksplodirala naj bi cisterna z etilenoksidom. Gašenje te je bila poleg hlajenja bližnjih cistern z etilenoksidom prioriteta gasilskega posredovanja. V boj z ognjem so poslali 24 gasilskih brigad. Sprva so lokalne oblasti okoliške prebivalce pozvale, naj se zaradi dima zadržujejo v zaprtih prostorih. Kasneje so analize pokazale, da v zraku strupenih snovi ni bilo. Tekom posredovanja so začasno zaprli tudi štiri okoliške ceste in nekatere železniške povezave.