Očitno je bilo med kritiki tudi nekaj republikanskih senatorjev in Susan Collins iz Maina je že prevzela zasluge za to, da je McConnell dovolil malce več časa za predstavitev obtožnice in obrambe ter dovolil, da to, kar se je dogajalo v predstavniškem domu kongresa med preiskavo Trumpa, postane del uradnih dokumentov za obravnavo na senatnem sojenju.

McConnell je najprej predlagal, da imata tožilstvo in obramba na voljo dva dni za 24-urno predstavitev vsak svojega primera. Po novem je dodal še po dan vsakemu, kar pomeni, da se bodo lahko senatorji spočili po napornih razpravah. »Usmilil« se je tudi novinarjev, ki jim ne bo treba vsak dan spremljati razprav tja čez eno uro zjutraj naslednji dan.

Prvi teden sodnega postopka proti Trumpu, ki ga je predstavniški dom sprožil zaradi njegovega izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga na volitvah novembra in oviranja kongresnih preiskav, bo kot kaže uvod v postopek. Potekal pa bo v prepirih in glasovanjih glede postopka samega.

Takoj potem, ko si je McConnell premislil, je vodja manjšine, demokrat Chuck Schumer z dolgo obrazložitvijo predlagal amandma, da Bela hiša izroči v dokazni material goro dokumentov v zvezi s Trumpovim izsiljevanjem. Po tem in morebitnih drugih amandmajih bo potekalo glasovanje o McConnellovi resoluciji glede poteka ustavne obtožbe. Morda še danes, morda v sredo, morda kasneje.

Po Schumerjevem amandmaju sta dobila besedo spet tožilstvo oziroma vodja upraviteljev ustavne obtožbe Adam Schiff, pa odvetniška ekipa predsednika ZDA. Po debatah se bo glasovalo o Schumerjevem amandmaju, ki bo zagotovo poražen, ker je McConnell z rahlo spremembo pravil igre poskrbel za vrnitev strankarske discipline. Collinsova bo sedaj na primer glasovala proti Schumerjevemu amandmaju.

McConnell je najprej pripravil predlog za potek sojenja, ki je predvideval, da bodo tožilci dobili 24 ur za predstavitev primera v dveh dneh, Trumpovi odvetniki pa enak čas za zavrnitev ustavne obtožbe zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, ki je bila potrjena decembra. To je sedaj spremenjeno v skupno 24 ur za predstavitev primera v treh dneh.

Senatorji bodo nato dobili 16 ur za vprašanja in odgovore, sledile bi štiri ure razprave, nato pa glasovanje o demokratski zahtevi za zaslišanje dodatnih prič, kot je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton in predložitev morebitnih novih dokazov o Trumpovih kršitvah. Če ne bo dodatnih prič se lahko postopek konča precej hitro, morda še preden bo imel Trump 4. februarja pred obema domovoma kongresa svoj govor o položaju v državi.

Republikanci imajo v 100-članskem senatu 53 sedežev. McConnell je že lani dejal, da ni nobenega dvoma, da bo Trump opran krivde za izsiljevanje Ukrajine, da mu s preiskavo demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna pomaga na letošnjih predsedniških volitvah, ki bodo novembra. Prav tako tudi oviranja kongresne preiskave ter kršitve zakona o volitvah.

»McConnelova resolucija o pravilih je nacionalna sramota in je jasno, da želi vodja večine pospešiti proces in otežiti zaslišanje dodatnih prič,« je izjavil Schumer. Vodja upraviteljev ustavne obtožbe predsednik odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu kongresa Schiff je McConnella obtožil vodenja procesa pod taktirko obtoženca oziroma Bele hiše. »Takšen je proces, ko si ne želiš, da Američani vidijo dokaze,« je izjavil Schiff.

Trumpovi odvetniki so medtem predlog resolucije pozdravili kot poštenega do predsednika in menda tudi dejstev. Trump je iz Davosa, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, začetek ustavne obtožbe v senatu pospremil z običajno zavrnitvijo, da gre za prevaro, lov na čarovnice in lažne obtožbe. »Srečujemo se s svetovnimi voditelji, najpomembnejšimi ljudmi na svetu in prinašamo domov ogromne posle. Tisto drugo tam je le prevara, lov na čarovnice, ki teče že leta in je iskreno povedano sramota,« je izjavil predsednik ZDA.