Župani zgornje Gorenjske, ki se enkrat mesečno srečujejo na koordinaciji in se pogovorijo o najbolj perečih zadevah, so na zadnje srečanje povabili tudi lastnika jeseniškega zavetišča za živali Perun Branka Pirca. Kot je dejal Mark Toplak, direktor Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, jim je namreč prišlo na uho, da zavetišče, ki je sodelovalo s kar 17 občinami, opušča dejavnost. Ugotovili so, da so med razlogi tudi očitane domnevne nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešili v zavetišču, kar je večino županov močno presenetilo, saj so z zavetiščem, kot so dejali, dobro sodelovali. Potem ko so izrazili podporo nadaljnjemu delovanju zavetišča, je tudi lastnik zavetišča postal bolj dovzeten za nadaljevanje dejavnosti. Včeraj pa so tako župani kot lastnik zavetišča stopili še pred novinarje in poudarili svoja stališča.

Lastnik zavetišča: Za vse imamo potrdila

Inšpekcija, ki je pod drobnogled vzela delovanje zavetišča, je po besedah Pirca našla zgolj manjše nepravilnosti, ki pa so jih v Perunu že odpravili, s čimer je bila pristojna inšpektorica po njegovih besedah zadovoljna. Ugotovitve inšpekcije se niso nanašale na slabo oskrbo živali v zavetišču, je poudaril. V nekaterih medijih so namreč krožile obtožbe, češ da imajo v zavetišču med drugim zelo malo mačk, namenjenih posvojitvi. Mačke naj bi spuščali nazaj v naravo in naj zanje ne bi iskali novih lastnikov. »V takšnih primerih gre za prostoživeče mačke, ki niso navajene človeka, zato smo jih večino, potem ko smo jih sterilizirali oziroma kastrirali, res vrnili nazaj v naravo,« je dejal. A zdaj na zahtevo inšpekcije tudi te mačke fotografirajo in njihove fotografije objavijo med tistimi, ki čakajo posvojitelje. Pirc pa poudarja, da so za posvojitev bolj primerne mačke, ki so vajene ljudi, oziroma mačji mladiči. Sicer pa so lani v Perunu poskrbeli za sterilizacijo oziroma kastracijo 616 mačk, zavetišče pa je od občin, s katerimi je sodelovalo, prejelo okoli 75.000 evrov. »Za vse, kar počnemo, imam potrdila,« zagotavlja Pirc.

Župani: Ni razlogov za prenehanje sodelovanja

»Vse s strani inšpekcije očitane nepravilnosti so v Perunu odpravili, zato ni razloga, da bi prekinili sodelovanje z zavetiščem. Koncesijska pogodba velja do letošnje jeseni. Če bi iskali drugega izvajalca, bi to med drugim pomenilo tudi dodatno finančno breme,« je poudaril jeseniški župan Blaž Račič. Žirovniški župan Leopold Pogačar je dodal: »Občani se name obračajo zaradi mnogih težav, a v zvezi z zavetiščem nisem prejel nobene pritožbe. Prejel pa sem elektronsko sporočilo enega od društev za varstvo živali, v katerem me opozarjajo na domnevne nepravilnosti v Perunu, a mi hkrati ponujajo storitve dveh drugih tovrstnih izvajalcev, kar je nenavadno.« Blejski župan Janez Fajfar v svojem 13-letnem županovanju prav tako še ni naletel na težave s tem zavetiščem. »Zdi se mi pomembno, da je izvajalec blizu, da hitro pride, kadar ga potrebujemo. Želim, da ostane,« je dodal.

»Pridružujem se ostalim županom,« je dejal kranjskogorski župan Janez Hrovat. »Lani so se v občini začeli pojavljati pritiski, ki so se pred zadnjim sestankom koordinacije županov stopnjevali. Inšpekcija večjih nepravilnosti ni ugotovila,« je poudaril. Dobre izkušnje s Perunom je opisal tudi župan Gorij Peter Torkar, ki je po obtožbah v medijih zavetišče nepričakovano obiskal in ugotovil, da je za živali v njem skorajda bolje poskrbljeno kot pri marsikaterem lastniku hišnih ljubljenčkov.