»Skrbniki in veterinarka smo normalno v službi. Živali se vsak dan ureja, torej zanje je poskrbljeno enako kot pred epidemijo. Ni pa vstopa za zunanje obiskovalce, torej ni možnih ogledov in sprehajanja živali, prav tako ni prostovoljcev, vse delamo sami,« je za STA povedala Katja Ferlič iz mariborskega zavetišča za živali.

Najdene živali še vedno sprejemajo in jih nato posredujejo lastnikom, zaenkrat pa so ustavili posvojitve. Kakšnega povečanja števila zapuščenih živali v teh dneh ne opažajo, zato lahko za vse dobro poskrbijo. Tudi hrane imajo zaenkrat dovolj. »Čez zimo je bilo veliko donacij, zato zaenkrat s tem ni težav,« je še povedala Ferličeva.

Tudi v ljubljanskem zavetišču na Gmajnicah so zaradi širitve koronavirusa ter posledično sprejetih ukrepov prilagodili delo. »Na delovnem mestu je prisotno le najnujnejše osebje za nemoteno poslovanje zavetišča v omejenem obsegu,« je povedal vodja zavetišča Marko Oman. »Živalim zagotovimo vso potrebno oskrbo, tudi vsakodnevne sprehode, socializacijo, veterinarsko oskrbo in podobno,« je dodal.

Pripravljeni so tudi na sprejem živali, katerih skrbniki morajo zaradi novega koronavirusa ostati v bolnišnici in ni drugih družinskih članov ali oseb, ki bi lahko skrbeli za te živali. »Protokol prevzema takšne zapuščene živali na terenu bo potekal kot utečeno doslej v podobnih primerih, in sicer na prijavo pristojnih služb in/ali ob prisotnosti policije ter ob upoštevanju vseh ukrepov za samozaščito,« je še povedal Oman.

Svoje živali imejte ves čas pod nadzorom

Zaščitno ravnanje priporoča tudi ostalim skrbnikom živali. Svetuje jim, naj bodo psi ves čas na povodcih in naj jih nikakor ne puščajo brez nadzora. Mačk naj ne spuščajo na javna mesta, temveč jim opravljanje potreb zagotovijo v mačjem stranišču. Vsako pogrešanje živali naj takoj prijavijo zavetišču, enako velja tudi za najditelje živali, s tem da živali naj ne vozijo neposredno v zavetišče temveč morajo predhodno obvestiti zavetišče po telefonu.

Obiskovanje ljubljanskega zavetišča je sicer omejeno na posvojitelje živali, najditelje zapuščenih živali in skrbnike izgubljenih živali. »Trenutno v zavetišču ne beležimo okužbe in takšno stanje želimo ohraniti čim dlje časa. Že tako maloštevilni oskrbniki so nepogrešljivi, saj živali ne moremo pustiti neoskrbljenih. Zato je vsako nepotrebno izpostavljanje morebitni okužbi odvečno,« je pojasnil vodja.

V Ljubljani še vedno možne posvojitve

Ljubljansko je eno redkih zavetišč v Sloveniji, ki ni povsem zaprto in še omogoča posvojitve, saj s tem nenazadnje sprošča prostor za živali, ki so zaradi epidemije ostale brez skrbnika. »Še naprej skušamo oddati v posvojitev čim več živali, seveda pod strogimi previdnostnimi ukrepi. Ogledi in posvojitve potekajo v omejenem obsegu v času uradnih ur in po predhodnem naročilu,« je povedal Oman.

V začetku uveljavljanja ukrepov zaradi novega koronavirusa so v zavetišču prejeli nekaj več prijav izgubljenih in najdenih živali, saj je več skrbnikov izkoristilo dodaten prosti čas in lepo vreme za aktivnosti v naravi. Lastniki so se hitro našli in od enajstih sprejetih prijav najdenih živali je bilo na koncu treba sprejeti le enega zapuščenega psa.

Tudi sicer te dni beležijo podpovprečen sprejem zapuščenih živali. »V zadnjih letih smo v tem obdobju sprejeli v povprečju štiri do sedem psov in 10 do 20 mačk na teden. V zadnjem tednu smo v zavetišče sprejeli le tri najdene pse in pet mačk,« je ponazoril Oman.