Protiizgredniška policija se je na protestnike s solzivcem spravila približno poldrugo uro po začetku shoda. Ob tem je izbruhnila panika, ko je več tisoč ljudi poskušalo zapustiti prizorišče. Policisti so med "čiščenjem" ulic s solzivcem poškropili tudi najmanj dva novinarja, ki so sicer opremljeni z jasno vidnimi telovniki z napisom "press", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je kasneje obvestila medije, da je bil shod odpovedan zaradi "skupine izgrednikov", ki je "povzročila požig, postavila cestno zaporo in brutalno napadla policiste, medtem ko so se pogovarjali z organizatorji javnega dogodka".

Shod se je sicer začel mirno, so bili pa protestniki vidno nezadovoljni, ker je policija približno 20 metrov od prizorišča namestila vozilo z vodnim topom, še poroča dpa.

V Hongkongu že več kot pol leta potekajo protesti za večje demokratične svoboščine v tem mestu na jugu Kitajske s statusom posebnega upravnega območja. Protesti so izbruhnili junija lani zaradi predloga zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga.