Protestniki so vzklikali predvsem gesla proti predsedniku Emmanuelu Macronu in načrtom njegove vlade po vzpostavitvi enotne pokojninske sheme, kar je sprožilo najdaljšo stavko zaposlenih v javnem prevozu v zadnjih letih.

V petek zvečer so protestniki vdrli tudi v neko gledališče v Parizu, kjer si je hotel Macron z ženo v miru ogledati predstavo. Pred protestniki so ga morali na hitro celo odpeljati na varno.

Danes pa so se na ulicah Pariza znova zbrale množice protestnikov. Po poročanju AFP jih je več tisoč. Na drugi strani pa je bila tudi množica policistov.

Kmalu je prišlo do prerivanja, protestniki so začeli policiste obmetavati s kamenjem, granitnimi kockami, steklenicami in podobnimi projektili, policisti pa so jim odgovorili s solzivcem in šok granatami. Do sredine popoldneva je bilo aretiranih najmanj 32 ljudi, še poroča AFP.

Rumeni jopiči so v preteklem letu postali simbol protesta proti Macronovim reformam. Potem ko jim je Macron prisluhnil in se nekoliko umaknil, so se protesti precej umirili, a so zdaj s stavkovnim valom proti pokojninski reformi znova dobili zagon.

Stavka zaposlenih v javnem prevozu traja že 45. dan, sindikati pa nove množične proteste napovedujejo za prihodnji petek.

Stanje se je sicer nekoliko izboljšalo v železniškem prometu, potem ko je vlada nekoliko popustila in pristala na zahteve železničarjev. V prihodnjem tednu naj bi tako metro znova začel delovati normalno, ne le ob prometnih konicah, še napoveduje AFP.

Predsednik Macron sicer želi z reformo odpraviti sedaj veljavnih 42 ločenih pokojninskih shem, po katerih imajo večinoma zaposleni v javnem sektorju pravico do zgodnje upokojitve in druge bonitete. Želi jih zamenjati z univerzalnim pokojninskim sistemom, ki bi odpravil te bonitete.