Več kot tri leta poslanci severnoirske skupščine in ministri severnoirske pokrajinske vlade niso mogli premagati razhajanj, zaradi katerih so se odločili bojkotirali svojo, pokrajinsko samoupravo. Tri leta se kljub ponavljajočim poskusom Londona, da bi našli rešitev, ni zgodilo prav nič. Potem pa se je zelo hitro zgodilo vse in sprti politiki so nenadoma našli skupni jezik.

Edinstven politični ustroj

Skupščina in vlada na Severnem Irskem sta nehali delovati januarja 2017 zaradi nesoglasij med dvema vodilnima strankama, ki delita oblast v pokrajini. To sta največja unionistična (zvesta britanski uniji in kroni) protestantska stranka DUP in največja nacionalistična republikanska (željna združitve z Republiko Irsko) katoliška stranka Sinn Fein. Severnoirska vlada je razpadla, ko je odstopil njen tedanji namestnik prvega ministra (zdaj že pokojni) Martin McGuinness iz stranke Sinn Fein. Zaradi edinstvene zgodovine in tridesetletne vladavine terorizma in nasilja na Severnem Irskem je mirovna rešitev določala, da je prvi minister iz unionistične stranke DUP, njegov namestnik pa iz stranke Sinn Fein. Kljub nazivoma sta to v bistvu enakopravna položaja.

Deset let ni bilo večjih težav, zapletati pa se je začelo novembra 2016, ko je prišlo na dan, da je severnoirska vlada s projektom, povezanim z obnovljivo energijo, potratila 480 milijonov funtov. Projekt je štiri leta prej odobrila prva ministrica Arlne Foster iz stranke DUP. Izbruhnil je velik škandal, zaradi katerega je partnerica DUP v vladi, stranka Sinn Fein, zahtevala njen odstop in neodvisno preiskavo. Ker tega ni naredila, je odstopil njen namestnik McGuinness, njegova stranka Sinn Fein pa je sporočila, da ne bo imenovala namestnika. In to je bilo to. Vlada je prenehala delovati.

Zato so na Severnem Irskem iz Londona razpisali predčasne volitve pokrajinske skupščine. Spet sta največ glasov dobili DUP in Sinn Fein, vendar se je razlika v številu njunih sedežev in politični moči spremenila v dobro stranke Sinn Fein, ki je dobila samo tisoč glasov manj kot DUP, v skupščini pa samo enega poslanca manj. DUP jih je dobila 28, Sinn Fein 27. Ker se nista in nista mogli sporazumeti o novi vladi, ne skupščina ne vlada nista zasedali, Severno Irsko pa je vodila državna uprava. Noben poskus politične sprave med strankama ni uspel kljub skupnim naporom britanske in irske vlade. Zakaj? Zaradi starih pa tudi novih prepirov (med njimi o porokah istospolnih, ki so na Severnem Irskem še vedno prepovedane, predvsem pa o tem, ali naj irski jezik, podoben galščini, postane uradni jezik) med politiki, ki so na Severnem Irskem morda najbolj prepirljivi v Evropi.

Nenadna pomiritev

Po vsem hrupu pa sta se DUP in Sinn Fein pred dnevi odločili, da potisneta razhajanja na stran in začneta spet skupaj vladati. Sinn Fein je popustila pri zahtevi o tem, da irski jezik postane uradni jezik. Do zdaj je bil to pogoj za obnovitev vlade in skupščine, zdaj je Sin Fein privolila v obljubo, da se bo to zgodilo. Pomagalo je tudi, da je stranka DUP po veliki zmagi konservativcem na britanskih volitvah izgubila velik del vpliva, ki ga je imela prej na manjšinsko konservativno vlado. Dve leti je podpora DUP ohranjala Johnsonovo predhodnico Thereso May na oblasti, kar je bilo ključno med brexitskimi pogajanji. Mnogi pa mislijo, da je k obnovi regionalne vlade in z njo skupščine najbolj pomagala dodatna milijarda funtov za severnoirsko vladno blagajno, ki jo je konservativna vlada Borisa Johnsona obljubila v primeru obnove oblasti in jo zdaj tudi že »nakazala«. Nekateri ministri severnoirske obnovljene vlade se sicer vseeno pritožujejo, da so iz Londona dobili premalo denarja, medtem ko minister za Severno Irsko v britanski vladi (v tej so še vedno ministri za tri dele Britanije – Severno Irsko, Škotsko in Wales, ne pa za Anglijo) pravi, da znaša finančna injekcija za Severno Irsko skupno kar dve milijardi funtov in da je največja letna v zadnjih desetih letih.