V prvi krog volitev za novo predsednico ali predsednika britanskih laburistov so se uvrstile štiri kandidatke, vse znane poslanke in nekdanje ali sedanje članice vlade v senci, in en kandidat, še bolj znan od tekmic, saj je bil kot minister za brexit član vlade v senci. Bil je tudi najbolj artikuliran nasprotnik brexita med laburisti, katerih odhajajoči vodja Jeremy Corbyn ni mogel skriti tega, da je ostal evroskeptik še iz časov, ko je bila EU zelo drugačna, kot je že dolgo, in je pred referendumom mlačno zagovarjal članstvo v EU.

Vitez z največjimi možnostmi

Za favorita velja 57-letni sir Keir Starmer, po poklicu pravnik, edini med vodilnimi aktivnimi laburisti, ki ima viteški naslov, čeprav pravi, da ne želi, da bi ga nagovarjali s sirom. Dobil ga je leta 2014 za poklicne zasluge v času, ko je bil direktor državnega tožilstva. To je bil do leta 2013, ko se je odločil za politiko. Poslanec je šele pet let. V nominacijskem postopku je dobil daleč največ podpore med laburističnimi poslanci, saj ga je kot kandidata podprlo 88 od 202 kolegov. Na stavnicah je velik favorit. Napovedujejo mu 75 odstotkov glasov. Starmer leta 2016 na volitvah voditelja ni podprl levičarja Corbyna, ampak njegovega sredinskega tekmeca.

V novejšem času Starmer poudarja svoje levičarske korenine. Pravi na primer, da je bil proti vojni v Iraku in podpornik znamenite stavke rudarjev. Na svoji strani ima člane stranke, ki so bili in ostali proti brexitu, kar je večina v stranki. Na njenem kongresu leta 2018 se je postavil ne samo za nov brexitski referendum, ampak tudi za to, da bi laburisti podprli članstvo v EU, čeprav to ni bila uradna politika stranke. Pred konservativnim premierjem Borisom Johnsonom ima najmanj eno veliko prednost. Češe se. Mnogi mislijo, da ima najboljšo pričesko v parlamentu.

Nov voditelj in stara ali nova politika

Laburisti, ki so z okoli pol milijona članov daleč največja stranka v Britaniji, se morajo odločiti, ali želijo zamenjati samo voditelja ali pa želijo zamenjati tudi strankino usmeritev. Pod Corbynom je bila ta levičarska. Najbližje tej usmeritvi je verjetna glavna Starmerjeva tekmica, ministrica za poslovne zadeve v vladi v senci Rebecca Long Bailey. Nekateri jo imajo celo za Corbynovo izbranko. Vseeno pravi, da ne verjame v politiko, s katero so se laburisti podali na decembrske volitve, kar je presenetljivo, saj je štiri leta sodelovala pri njenem ustvarjanju. »Uporabili bomo mogočnost države, da podpremo naše ljudi, naše industrije in naša podjetja,« pravi ta štiridesetletna ambiciozna političarka, po poklicu prav tako pravnica. Njeni kritiki, posebno tisti, ki za poraz na zadnjih volitvah krivijo odmik laburistov od politične sredine pod Corbynom, pravijo, da bi na krmilo prinesla nadaljevanje poraženega corbynizma. Na stavnicah ji napovedujejo manj kot dvajset odstotkov glasov.

Vpliv brexita po brexitu

Preostale tri kandidatke, ki jim skupaj napovedujejo okoli 10 odstotkov glasov, so 38-letna Jess Philips, v parlamentu najboljša kritičarka Borisa Johnsona, ki je priljubljena med ženskami, 40-letna Lisa Nandy, ki stranki očita, da je velika v velikih mestih, zanemarja pa majhna mesta, in 59-letna Emily Thornberry, strastna nasprotnica brexita, katere možnosti za osvojitev krmila so najmanjše, ker se ne more otresti trditve, da je volilce, ki so glasovali za brexit, razglasila za neumne, čeprav to vztrajno zanika. Čeprav sta do brexita samo še dva tedna, bodo razprtije med zagovorniki in nasprotniki vplivale na bitko za vodilni položaj v laburistični stranki.