Pahor se je v video nagovoru odzval na kritike zaradi predčasnega odhoda slovenskih vojakov iz Iraka. Zavrnil je kritike, da bi ta odločitev škodila ugledu Slovenije ali Slovenske vojske pri zaveznikih.

Izpostavil je, da misija Slovenske vojske v Iraku ostaja. Pri tem je izrazil upanje, "da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je tudi izrazil upanje, da se bodo varnostne razmere v Iraku umirile do te mere, da "bodo tudi dovolj predvidljive". "Razumem, da države pošiljamo svoje vojske na nemirna območja sveta. Vendar imamo vselej pravico preudarno razsojati, ali je misija sorazmerna z varnostnimi okoliščinami in legitimnostjo operacij," je dejal vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Poudaril je, da je tudi že kot predsednik vlade moral sprejemati odločitve ali dati mnenja o ukrepanju vojakov na naših misijah, če je prišlo do spremembe varnostnih razmer ali drugih okoliščin. "Nikoli nisem sprejel odločitve o umiku, če je šlo samo za običajno in predvidljivo poslabšanje varnostnih razmer," je poudaril.

Zavrnil kritike o misli na lastno promocijo

Dejal je, da je sicer zadovoljen, da javnost podpira stališče, da se Slovenija ne sme umikati prezgodaj in brezglavo. Vendar pa se javno mnenje lahko hitro spremeni, zlasti če pride do žrtev, je še opozoril Pahor. "V dvajsetih letih, kar Slovenija sodeluje v mednarodnih misijah, tudi zaradi preudarnih odločitev vsakokratnih slovenskih oblasti, ni bilo pri opravljanju naših misij po svetu nobene žrtve," je poudaril.

Zavrnil je kritike, da je pri sprejemanju odločitve o predčasnem vračanju slovenskih vojakov "mislil na lastno promocijo". "Če bi takrat mislil na promocijo, bi bilo morda drugače (...) Če mi verjamete ali ne, sem takrat mislil na varnost naših vojakov," je dejal predsednik.

Pri tem je vojakom sporočil, da si "na mestu vrhovnega poveljnika ne zaslužijo nekoga, ki bi na ramenih njihovih življenj razkazoval svoj politični pogum".

Izrazil je tudi pričakovanje, da iraška vlada ne bo sprejela pobude iraškega parlamenta, da bi se morali tuji vojaki, zlasti ameriški, umakniti z ozemlja Iraka. "Je pa treba imeti pred očmi, da je tako stališče iraški parlament po napadu ameriških sil na generala Solejmanija sprejel in da ga ne moremo prezreti," je opozoril predsednik.

Pahor je poleg tega izrazil zadovoljstvo, da se je ameriški predsednik Donald Trump "po nesprejemljivih povračilnih ukrepih Irana odločil za mirno reševanje vprašanj na Bližnjem Vzhodu", kar pripomore k umirjanju razmer v regiji.

Izpostavil je še, da se "Slovenija trudi razumeti ravnanja naših zaveznic", tudi ameriško odločitev za likvidacijo pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Pri tem je dodal, da "od naših zaveznic kot suverena država pričakujemo, da se bodo enako trudile razumeti naša ravnanja".