General Hadžizadeh je v izjavi, ki jo je prenašala iranska televizija, dejal, da prevzema popolno odgovornost za tragedijo in da bi "raje umrl, kot sodeloval pri takšni nesreči".

Dejal je, da se je tragedija zgodila zaradi komunikacijskih težav, a dodal, da "to ni opravičilo in da tega ni mogoče oprostiti". Kot je pojasnil, je častnik, ko je opazil letalo, ki je letelo blizu baze Iranske revolucionarne garde blizu Teherana skušal stopiti v stik z nadrejenim za nasvet, a ga ni uspel vzpostaviti. Nato je imel le nekaj sekund časa, da se odloči, ali pomeni nevarnost.

"Lahko bi se odločil, da ne bi streljal, a je sprejel slabo odločitev," je dodal. Pojasnil je, da je izstrelil raketo kratkega dometa, ki je eksplodirala blizu letala in da to pojasnjuje dejstvo, da je letalo potem še lahko letelo.

V času sestrelitve letala so bile oborožene sile v najvišji stopnji pripravljenosti v primeru povračilnih napadov ZDA, potem ko je Iran raketiral dve bazi v Iraku, kjer je bila nameščena ameriška vojska. Še posebej so nadzirali zračni prostor nad svojimi oporišči, je dodal.

Povedal je še, da vzroka strmoglavljenja niso takoj sporočili, ker je poveljstvo moralo izvesti preiskavo in ne zato, ker bi želeli kaj prikrivati.

Iran je sprva sporočil, da je vzrok tehnična napaka

Iranski predsednik Hasan Rohani se je opravičil za "tragedijo in neodpustljivo napako". Na twitterju je sporočil, da je "notranja preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje ukrajinskega letala in smrt 176 nedolžnih ljudi".

Pred tem je že zunanji minister Mohamad Džavad Zarif izrazil obžalovanje, opravičilo in sožalje, ob tem pa poudaril, da je za tragičen dogodek deloma odgovoren tudi "avanturizem ZDA".

Tragedija se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem raketnem napadu na oporišči z ameriško vojsko v Iraku, kar je bil povračilni ukrep za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Sulejmanija.

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines je strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma Iranci. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Iran je sprva sporočil, da je vzrok tehnična napaka, nato pa so se začele krepiti domneve, da so ga Iranci nenamerno sestrelil. Po ZDA in Kanadi je to na podlagi obveščevalnih podatkov trdilo tudi več zahodnih držav in Nato.

Kijev pričakuje od Irana odškodnino in opravičilo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na facebooku izrazil pričakovanje, da bodo iranske oblasti nadaljevale preiskavo brez odlašanja in ovir. Pričakuje, da bodo odgovornim sodili, pa tudi plačilo odškodnine, vrnitev posmrtnih ostankov ukrajinskih žrtev ter uradno opravičilo.

Danes popoldne se je Zelenski po telefonu pogovarjal z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, ki mu je zagotovil, da bodo "vsi vpleteni privedeni pred roko pravice", so sporočili iz ukrajinskega predsedstva. Ukrajinskemu predsedniku se je Rohani tudi opravičil in zagotovil, da se je tragedija zgodila zaradi napak iranskih vojakov.

Zelenski ga je prosil, da bi 11 trupel ukrajinskih žrtev do 19. januarja vrnili v domovino, s čemer se je iranski predsednik strinjal.

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je danes zahteval kaznovanje odgovornih. Zahteval je "celovito in poglobljeno preiskavo" za ugotovitev odgovornih ter "transparentnost in pravico za svojce žrtev".

"To je nacionalna tragedija in vsi Kanadčani skupaj žalujemo," so sporočili iz njegovega urada.

Kot prednostno nalogo je izpostavil "osvetlitev zadeve v duhu transparentnosti in pravice". Zagotovil je, da bodo še naprej skupaj s partnerji bdeli nad tem, da bo izvedena celovita in temeljita preiskava. Pričakuje polno sodelovanje iranskih oblasti.

Iranska vojska je danes priznala, da so v sredo nenamerno z raketo sestrelili ukrajinsko potniško letalo blizu Teherana. Vojska je sporočila, da je šlo za človeško napako, potem ko se je letalo približalo občutljivemu območju Iranske revolucionarne garde.

Vojska je v sporočilu za javnost, ki so ga prebrali na državni televiziji, sporočila, da je bila zaradi okrepljenih napetosti z ZDA iranska vojska v najvišji stopnji pripravljenosti in da je "bilo v takšnih pogojih, zaradi človeške napake in nenamerno, letalo zadeto". Opravičili so se za sestrelitev ter napovedali nadgradnjo sistemov, da bi v prihodnje preprečili tovrstne napake. Dodali so, da bodo odgovorni kaznovani. Za sestrelitev letala so se opravičili tudi iranski visoki predstavniki.

Hamenej ukazal vojski, da odpravi pomanjkljivosti

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je ukazal vojski, da ugotovi vse "pomanjkljivosti", ki so vodile do sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Naložil ji je, da naredi vse potrebno, "da se takšna nesreča ne bi več ponovila," je danes poročala državna tiskovna agencija Fars. Svojcem umrlih je izrazil "iskreno sožalje".

Hamenej je bil o nenamerni iranski sestrelitvi letala obveščen v petek in je po navedbah agencije Fars odredil javno objavo resnice o dogodku. "Takoj ko je bil vrhovni voditelj obveščen o tej katastrofalni napaki, je ukazal, da se rezultate preiskave jasno in odkrito predstavi javnosti," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes poročala agencija Fars.