Trump in Saleh sta se sestala ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. To je bilo njuno prvo srečanje po ameriški likvidaciji vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija v Bagdadu, ki je sprožila pozive k izgonu ameriških sil iz države.

"Voditelja sta se strinjala o pomenu nadaljevanja ameriško-iraškega gospodarskega in varnostnega partnerstva, vključno z bojem proti Islamski državi," so sporočili iz Bele hiše. "Predsednik Trump je potrdil neomajno zavezo ZDA suverenemu, stabilnemu in uspešnemu Iraku," so dodali.

Napetosti med ZDA in Iranom so ta mesec dosegle vrelišče na iraških tleh. Po ameriški likvidaciji iranskega generala na bagdadskem letališču je Iran napadel iraški oporišči, v katerih so nameščeni ameriški vojaki.

Iračani so bili zaradi ameriškega dejanja besni. Iraški parlament je sprejel resolucijo, s katero je zahteval izgon tujih vojakov iz države, med katerimi je tudi okoli 5200 ameriških.

Trump se je v Davosu srečal tudi z afganistanskim predsednikom Ganijem. Ameriški predsednik je dejal, da si želi znatno zmanjšanje nasilja talibanov, da bi lahko prišlo do resnih pogajanj o prihodnosti Afganistana.

Washington že več tednov poziva k zmanjšanju nasilja, kar je pogoj za obnovitev uradnih pogajanj o sporazumu, po katerem bi se ameriške sile v zameno za varnostna zagotovila začele umikati iz Afganistana.

Talibani želijo skleniti dogovor z ZDA o umiku ameriških enot do konca januarja in so pred podpisom pripravljeni zmanjšati obseg operacij, je ta teden sporočil njihov predstavnik.

Američani so se celo leto pogajali s talibani in so bili tik pred sklenitvijo dogovora, ko je Trump septembra lani nenadoma sporočil, da je proces mrtev. Kot razlog je navedel nasilje talibanov.