Predvidena izselitev srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) iz Križank v šele načrtovano novogradnjo na Roški cesti je naletela na številne kritike. Že kmalu po tem, ko je postalo jasno, da ljubljanska mestna občina in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) načrtujeta izmenjavo nekaterih nepremičnin, s katero bi občina med drugim postala lastnica dela Križank, ki je zdaj v lasti ministrstva, so nezadovoljstvo nad selitvijo odločno izrazili tako zaposleni kot dijaki srednje šole. Med drugim so na pročelje Križank, kjer ima šola svoje prostore, izobesili transparent Not for sale (ni naprodaj), podporo javnosti pa so iskali tudi s peticijo, ki jo je do danes podpisalo več kot 6700 ljudi.

Križanke naj ostanejo jedro šole

Zdaj so se oglasili tudi v poslanski skupini stranke Levica. Kot je danes poudarila poslanka Violeta Tomić, šola obljube o novogradnji posluša že skoraj trideset let. »Zgraditev novih prostorov v dveh letih do izselitve je praktično nemogoča. Kar šola potrebuje, dijaki in učitelji pa zahtevajo, je ohranitev delovanja šole v Križankah, sredstva za obnovo in novi dodatni prostori,« je poudarila Tomićeva.

Ob tem so v Levici spomnili, da je ob načrtovanju nove podobe Križank del prostorov umetniški šoli namenil že sam arhitekt Jože Plečnik. »Zdaj pa naj bi namesto srednje šole prostore zasedel javni zavod Festival Ljubljana, ki bo tam izvajal pridobitno in komercialno dejavnost ter javne šolske prostore koristil kot skladišče in garderobo,« so kritični v Levici, kjer odločno nasprotujejo »porazni praksi slabega ravnanja države z neprecenljivo kulturno dediščino, mešetarjenju s šolskimi objekti in ogrožanju vzgojno-izobraževalnega procesa v škodo mladih generacij in širšo družbeno škodo«. V poslanski skupini zato zahtevajo sklic nujne seje odbora državnega zbora za kulturo. Pristojnemu ministrstvu med drugim predlagajo, naj prostorsko stisko šole reši z gradnjo novih dodatnih prostorov v urbanem kulturnem okolju, obstoječi objekt v Križankah pa ohrani kot vitalno in zgodovinsko obeleženo jedro šole.

Izselitev v slabih treh letih

Izselitev srednje šole je posledica dogovora med občino in ministrstvom, s katerim želita urediti neurejeno pravno stanje na 18 nepremičninah, ki so v njuni (so)lasti. Med njimi so tudi prostori Križank. Na MIZŠ so ob tem prepričani, da selitev ne bo vplivala na kakovost delovanja šole. Nasprotno, po mnenju MIZŠ naj bi prav selitev izboljšala pogoje šole, ki se v Križankah sooča s prostorsko stisko. Šola bo po napovedih ministrstva na Roški »pridobila zadostne, primerne ter funkcionalne prostore za dijake in zaposlene, poleg tega pa telovadnico, zunanje nepokrite športne površine, druge zunanje šolske površine, zaklonišče in podzemna parkirna mesta za zaposlene in obiskovalce«.

Kot so pred časom pojasnili na mestni občini, se bo morala šola iz Križank izseliti do 31. avgusta 2022. Do takrat nameravajo na magistratu pripraviti konservatorski načrt ter investicijsko, projektno in razpisno dokumentacijo, saj načrtujejo temeljito rekonstrukcijo Križank. Prenovljene prostore bo nato v upravljanje prevzel Festival Ljubljana.