Z libijskim premirjem na koncu v Moskvi ni bilo nič. Vodja ene od dveh vojskujočih se strani v Libiji, Kalifa Haftar, je po nočnem premisleku danes zapustil rusko prestolnico brez podpisa dogovora o prekinitvi ognja. Glavni razlog naj bi bil v tem, da ta ni vseboval roka za razorožitev vojaških enot pod poveljstvom mednarodno priznane libijske vlade. Njen vodja Fajez Al Saradž je pred tem v ponedeljek dogovor o prekinitvi ognja podpisal. Predlog dogovora je nastal ob posredništvu Rusije in Turčije, ki v Libiji podpirata nasprotni strani.

Rusija, enako kot Francija, podpira Haftarja in je danes namignila, da še ni vse izgubljeno. Po navedbah njenega obrambnega ministra Sergeja Šojguja si je Haftar vzel dva dni časa, da se o predlogu premirja posvetuje s svojimi zavezniki. Ostro pa se je na njegov odhod iz Moskve brez podpisa odzvala Ankara, ki v Libiji podpira Saradža. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je Haftarja opozoril, naj bo previden, saj »ne bomo imeli zadržkov, da damo pučističnemu Haftarju lekcijo, če bo nadaljeval napade na vlado«. Dejal je, da je Haftar zbežal iz Moskve, turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu pa je dodal, da je zdaj vsem jasno, kdo v Libiji si prizadeva za mir in kdo ne.

Odprto tako ostaja vprašanje, ali bodo Haftarjeve sile zdaj nadaljevale ofenzivo na Tripolis, ki jo nadzirajo Saradževe enote. Ofenziva poteka že od lanskega aprila. Haftarjeva Libijska narodna vojska je še v ponedeljek na družabnih omrežjih zapisala, da je pripravljena in odločena doseči zmago.

Izziv za Berlin

Če premirja tudi po dveh dneh ne bo, bo to dodaten izziv za voditelje držav, ki se bodo v nedeljo v Belinu zbrali na vrhu o Libiji, ki je v kaosu od padca diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011. Konference pod vodstvom Združenih narodov naj bi se med drugimi udeležili nemška kanclerka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putim, Erdogan, italijanski premier Giuseppe Conte ter predstavniki več drugih držav – Alžirije, Kitajske, Francije, Velike Britanije, ZDA, povabljena sta seveda tudi Haftar in Sardž. Cavusoglu je sicer že dejal, da konferenca nima pravega smisla, če Haftar ni pripravljen niti na premirje.