Predsednik vlade Fajez al Saraj je sporočil, da so se za ta korak odločili na poziv turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Opozoril pa je, da si vladne sile pridržujejo pravico do odgovora na vsak napad ali agresijo z druge strani.

Turčija v libijskem konfliktu podpira mednarodno priznano vlado narodne enotnosti, Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija pa podpirajo generala Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje Tripolija iz rok vlade.

Putin in Erdogan sta minuli teden ob robu slovesnega odprtja plinovoda Turški tok v Istanbulu vse strani v Libiji pozvala, naj takoj sedejo za pogajalsko mizo, da bi končale trpljenje libijskega ljudstva. Podprla sta tudi mednarodno konferenco za vrnitev k političnemu procesu o Libiji pod okriljem Združenih narodov, ki bo ta mesec v Berlinu.

Kaos v Libiji vlada vse od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011. Sile odpadniškega generala nadzirajo vzhodno Libijo ter večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države.