Dolgo so nogometaši Reala Madrid trli odpor mestnega tekmeca Atletica v finalu španskega superpokala, a ga po streljanju enajstmetrovk naposled le strli in osvojili prvo lovoriko v letu 2020. Sloves serijskega zmagovalca je znova potrdil trener kraljevega kluba Zinedine Zidane, ki nadaljuje z nizanjem uspehov v finalih, saj od devetih ni izgubil še nobenega. Atletico je po solidni predstavi na koncu pokopalo slabo izvajanje strelov z bele točke, slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak pa tudi ni bil najbolj razpoložen. Igralci Reala so ga pri vseh štirih poskusih poslali v napačno smer, španski mediji pa so izbrskali podatek, da je Škofjeločan kljub slovesu enega najboljših vratarjev na svetu v tem elementu nogometne igre pravzaprav precej neprepričljiv. Na obračunih, kjer so o zmagovalcu odločali kazenski streli, je namreč od 32 poskusov ubranil le dva, dvakrat ga je rešila vratnica, štirikrat pa je nasprotnik zgrešil njegova vrata.

Španski superpokal je sicer premierno gostila Savdska Arabija, prvič pa je potekal v obliki turnirja. Poleg obeh madridskih klubov sta nastopili tudi Valencia in Barcelona, ki sta se poslovili v polfinalu. Neuspeh na Bližnjem vzhodu je še poglobil krizo Kataloncev, kjer v teh dneh vlada izredno stanje. Vodstvo kluba je konec tedna pred očmi javnosti začelo mrzlično iskati zamenjavo za med navijači nepriljubljenega trenerja Ernesta Valverdeja, službo pa ponudilo nekdanjima legendama kluba Xaviju in Ronaldu Koemanu, a od obeh dobilo košarico.

Neprofesionalno ravnanje uprave in njenega predsednika Josepa Marie Bartomeua sta obsodila bivša člana španskih prvakov Pep Guardiola in Andres Iniesta, prepričana, da si Valverde ne zasluži takšnega ravnanja. »Obnašanje Barcelone je nespodobno. Trenerja je treba spoštovati,« je bil do vodstva kritičen Andres Iniesta in podporo Valverdeju izrazil z obiskom včerajšnjega dopoldanskega treninga. Le nekaj ur kasneje se je izkazalo, da je bil ta zadnji pod taktirko 55-letnika, saj so v klubu po izrednem zasedanju Basku izrekli nezaupnico in mu po dveh letih in pol pokazali vrata. Valverde je tako prvi trener po letu 2003 in Louisu van Gaalu, ki ga je Barcelona odpustila sredi sezone.

Kot so v večernih urah poročali španski mediji, je naslednik Valverdeja že znan. To je postal Quique Setien, ki je v lanski sezoni vodil Real Betis in z njim kot prvi v zadnjih 18 letih v gosteh premagal tako Barcelono kot Atletico in Real Madrid. Enainšestdesetletnik, poznan po atraktivni nogometni igri, naj bi se dogovoril za sodelovanje s klubom do leta 2022.