Z zamenjavo glavnega trenerja nogometašev Barcelone je uprava španskega velikana posredno priznala zmoto, ki jo je storila pred dvema letoma in pol ob podpisu sodelovanja z Ernestom Valverdejem. V zgodovino kluba se je vpisal kot eden najmanj karizmatičnih trenerjev moderne dobe, proti kateremu so se obrnili tudi navijači. Na klopi Barcelone se ni približal dosežkom Josepa Guardiole ali Luisa Enriqueja, ki veljata za najuspešnejša trenerja katalonskega kolektiva v tretjem tisočletju. V čevlje Valverdeja zdaj stopa Quique Setien, ki ga pri 61 letih čaka najzahtevnejši izziv v karieri.

Brez prepoznavne podobe kluba

Valverde se poslavlja s štirimi lovorikami, ki jih je osvojil samo v španskih tekmovanjih, kjer moštvo v dobi Lionela Messija prevladuje z redkimi spodrsljaji. Barcelona je bila pod vodstvom Valverdeja obakrat državna prvakinja, po enkrat pa je slavila v pokalu in superpokalu, kar je bilo premalo, da bi obdržal službo. V zadnjih dveh sezonah sta močno izstopala izpada iz lige prvakov, ko Kataloncem v izločilnih bojih tako proti Romi kot Liverpoolu ni uspelo zadržati velikanske prednosti treh golov z uvodnih tekem. Valverde je Barcelono zadnjič vodil minuli teden v polfinalu španskega superpokala. Zanj je bil usoden poraz na »dobljeni tekmi« z Atleticom iz Madrida, ko je po vodi splavala prva lovorika v koledarskem letu.

A Valverdeja še zdaleč niso odnesli zgolj odmevni porazi na odločilnih tekmah. Barcelona se je z baskovskim trenerjem namreč vse bolj odmikala od prepoznavne podobe kluba, ki jo je pred tridesetimi leti začrtal revolucionarni nogometni arhitekt Johan Cruyff. Španski prvaki so z Valverdejem na klopi začeli dobivati sloves dolgočasnega, prebranega in premalo ambicioznega kolektiva, kar je na igrišču dušilo tudi največjega nogometnega mojstra Lionela Messija, ki bo junija dopolnil že 33 let. Valverde prav tako ni izumil načina, da Barcelona ne bi bila tako zelo odvisna od učinka Messija, ki v ligi prvakov ni zmogel preprečiti največjih polomov v Rimu in Liverpoolu. Ravno sušno obdobje v ligi prvakov je največja bolečina navijačev Barcelone, ki so leta 2015 nazadnje proslavili naskok na evropski vrh.

Setien bo iskal šampionski pridih

Bo Quique Setien Barceloni vrnil izgubljeni šampionski pridih? Španski mediji so enotnega mnenja, da ima Setien genski zapis Barcelone, saj je zagovornik napadalnega sloga igre z veliko pritiska in posesti žoge. Ni nepomembno, da še vedno velja za zadnjega trenerja, ki je slavil na stadionu Camp Nou. Novembra 2018 je Betis popeljal do prestižne zmage (4:3) v španskem prvenstvu, po tekmi pa mu je vezist Barcelone Sergio Busquets podaril dres in zraven pripisal, da spoštuje in občuduje njegov način igre.

Ni veliko manjkalo, da bi Quique Setien zaslovel v šahu, saj se je nekoč udeleževal mednarodnih tekmovanj z mojstroma Kasparovom in Karpovom. V vlogi profesionalnega nogometaša se je uveljavil kot vezist in za matični klub Racing iz Santaderja debitiral v španski ligi pri devetnajstih letih. Največji prestop mu je uspel leta 1985, ko se je za tri sezone preselili k Atleticu iz Madrida. Po koncu kariere je presedlal na trenersko klop in se izkazal kot analitični strateg. Na dvajsetletni trenerski poti je vodil številne manj prepoznavne španske klube, s katerimi ni osvojil nobene lovorike. Prestop v Barcelono je doslej njegov največji dosežek. »Obožujem način igre, ki ga predstavlja Barcelona. Vedno mi je bil zelo blizu,« je večkrat izjavil v različnih intervjujih. Premiero bo dočakal v nedeljo na domači tekmi z Granado.