V zadnjem času je ob klasičnih lestvicah poslušanosti za tisti čas mogoče naleteti na marsikaj, denimo na lestvice džuboksov, poleg največjih ameriških in angleških lestvic pa so na voljo tudi nemške, italijanske, francoske, kanadske, avstralske… Mimogrede, leto 1970 je zadnje leto angleške skupine The Beatles, ki je sedem let polnila lestvice po svetu. Osmega maja so izdali svoj zadnji album Let It Be, ki je bil sicer posnet prej kot njihov predzadnji album Abbey Road – ta je izšel 26. septembra 1969. Na veliki plošči Let It Be je bilo nekaj svetovnih uspešnic, dve omenjamo v članku. Na vrhu lestvic leta 1970 je na splošno opaziti nekaj manj hipijevskih skladb kot leto ali dve prej. Med najboljšimi v ZDA, pa tudi v drugih deželah, je tudi manj angleških in več ameriških izvajalcev. Naj še spomnimo: leta 1970 sta umrla najboljši rock kitarist Jimi Hendrix in najboljša rock pevka Janis Joplin – njena uspešnica Me and Bobby McGee je na lestvice prišla šele leta 1971.

Bridge over Troubled Water, Simon & Garfunkel

Najboljši ameriški duet v zgodovini popularne glasbe je v šestdesetih in v začetku sedemdesetih pustošil po lestvicah malih ali velikih plošč. Most preko razburkane vode je bila ena njunih največjih uspešnic, čeprav sta med popevkami imela še dve na prvem mestu ameriške lestvice (Sound of Silence, 1965, in Mrs. Robinson, 1968). Tudi album Bridge over Troubled Water iz leta 1970 je eden najpomembnejših v zgodovini pop glasbe. Na vseh svetovnih lestvicah je bil na prvem mestu in podobno je bilo z naslovno skladbo, ki je šest tednov vodila na ameriški in tri tedne na angleški lestvici. Osvojila je tudi Novo Zelandijo, Francijo in Kanado. Kjer ni bila prva, je bila druga. Samo v ZDA in Veliki Britaniji so prodali okoli milijon in pol tega singla. Pa to ni bila edina uspešnica z velike plošče. Pred njo je bila skladba The Boxer, sledili sta Cecilia in El Condor Pasa (If I Could), ki je bila na prvem mestu v Avstraliji in Nemčiji. Mimogrede, uspešnico je navdihnil verz skladbe Mary Don't You Weep, gospela v izvedbi skupine Swan Silvertones: »I'll be your bridge over deep water if you trust in me.«

Raindrops Keep Fallin' on My Head, B. J. Thomas

Popevka iz velike filmske uspešnice Butch Cassidy and the Sundance Kid je leta 1969 dobila oskarja za najboljšo filmsko skladbo, konec leta 1969 in v začetku leta 1970 pa je bila velika uspešnica tudi na ameriški lestvici. Kar trinajst tednov je bila med desetimi najbolj prodajanimi, prve štiri tedne v januarju 1970 pa je bila na prvem mestu. Avtorja uspešnice sta Hal David in Burt Bacharach, zapel jo je Billy Joe Thomas. Na angleški lestvici je bila, tudi leta 1970, teden dni na prvem mestu verzija, ki jo je zapel francoski pevec Sascha Distel.

In the Summertime, Mungo Jerry

Na vrhu vseh lestvic je bila poletna, plesno spevna popevka angleške ekipe Mungo Jerry (gotovo ste si jih zapomnili po orjaških pevčevih zalizkih). V Angliji so bili na prvem mestu sedem tednov, skladba je bila leta 1970 na najbolje prodani mali plošči na Otoku. Lestvico so sedem tednov vodili tudi v Nemčiji, v Avstraliji, kjer je skladbo predelala skupina The Mixtures, je poletna popevka vztrajala na prvem mestu šest tednov. Le v ZDA so ujeli »komaj« tretje mesto. Kasneje so imeli še dve (veliki) uspešnici, Baby Jump in Lady Rose.

Let It Be, The Beatles

Naslovna skladba zadnjega izdanega albuma The Beatles je bila aprila dva tedna prva na ameriški lestvici. Prav tako štirinajst dni je bila tri mesece kasneje na Billboardovi lestvici prva tudi zadnja skladba liverpoolskega kvarteta The Long and Winding Road. Let It Be je bila teden dni na prvem mestu na Otoku in teden dni tudi v Italiji in Nemčiji. Še raje so jo poslušali v Kanadi, kjer je bila na prvem mestu tri tedne, in v Avstraliji, kjer je bila prva šest tednov. Mimogrede, velika plošča Let It Be je bila štiri tedne na prvem mestu ameriške lestvice albumov.

(They Long to Be) Close to You, The Carpenters

Kar enajst tednov je bila med deseterico na Billboardovi lestvici skladba Close to You dueta Carpenters. Bratu in sestri Richardu in Karen Carpenter sta ljubezensko skladbo napisala tista leta nenadomestljiva Hal David in Burt Bacharach. V ZDA sta bila Carpenterjeva štiri tedne na prvem mestu, v Angliji sta bila konservativna glasbenika in Nixonova prijatelja zgolj na šestem mestu, bolje jima je šlo v Kanadi in Avstraliji, kjer sta jeseni lestvico vodila dva oziroma tri tedne.

My Sweet Lord, George Harrison

Beatlesi še niso niti dobro razpadli, ko so imeli vsi štirje že svoje projekte. George Harrison je zapel in zaigral verjetno svojo največjo uspešnico in se zavihtel na prvo mesto Billboardove ameriške lestvice. Tam je ostal en teden, med deseterico pa je bil deset tednov. Podobno je sicer šele januarja 1971 opravil na angleški lestvici. Slavili so ga v Evropi in Avstraliji. Žal se je izkazalo, da si je skladbo My Sweet Lord v (pre)veliki meri izposodil pri ženskem triu The Chiffons (He's So Fine), zato je moral plačati odškodnino.

The Wonder of You, Elvis Presley

Res je zanimivo, da je v začetku sedemdesetih Elvis, kralj rock'n'rolla, veliko bolje stal na angleških kot na ameriških lestvicah. The Wonder of You je Presley zapel v živo v Las Vegasu in z verzijo popevke iz leta 1959 (Baker Knight) kar šest tednov vodil na angleški lestvici, na kateri je sicer ostal med prvimi desetimi kar deset tednov. V ZDA je sicer kotiral visoko, a angleških uspehov in prvih mest ni osvajala. Pravzaprav je The Wonder of You Presleyjeva največja uspešnica na Otoku. Posvojili so jo tudi navijači Arsenala.

American Woman, The Guess Who

Kanadski hardrokerji so očitno dobro vedeli, kakšna je ameriška ženska, zato so kar tri tedne ostali na prvem mestu ameriške lestvice malih plošč. Še večji uspeh so z malo ploščo s svojega šestega albuma poželi v rodni Kanadi, veliko uspeha so imeli po Evropi. V Angliji so priplezali do 19. mesta, v Avstraliji so bili nižje. Kakorkoli, The Guess Who so leta 1970 izdali dva albuma, ob American Woman še Share the Land, in z obeh izdali skupaj kar osem uspešnic. Ni dvoma, leti 1970 in 1971 sta njihovo najuspešnejše obdobje.

Cracklin' Rosie, Neil Diamond

Kantavtor iz Brooklyna je imel leta 1970 na lestvicah serijo uspešnic (kar osem se jih je vrtelo po svetovnih lestvicah), med njimi tudi eno svojih največjih: Cracklin' Rosie z albuma Tap Root Manuscript. Na mali plošči je bila popevka v mono verziji, na veliki plošči pa v stereo verziji. V ZDA je bil Diamond na prvem mestu, v Angliji se je prebil do tretjega, drugje po svetu je bil še boljši. Na Novi Zelandiji je bil na prvem mestu kar pet tednov. Mimogrede, Cracklin' Rosie bi lahko bila ljubezenska pesem – pa ni. Cracklin' Rosie je namreč vrsta vina.

All Kinds of Everything, Dana

Irska pevka Dana Rosemary Scallon (1951) je leta 1970 zmagala na Evroviziji v Amsterdamu in dosegla še nekaj uspehov. Štirinajst dni je bila na prvem mestu angleške lestvice. Po Evropi, razen v Italiji, je bila povsod med petimi najbolj poslušanimi, med prvimi desetimi je bila tudi v Južni Afriki in na Novi Zelandiji. Popevka o ljubezni je sicer do skrajnosti osladna, a takšni so bili takrat časi. Saj se spomnite jugoslovanske predstavnice Eve Sršen, ki je v Amsterdamu prepevala Pridi, dala ti bom cvet, in zasedla častno predzadnje mesto.