Ko beseda nanese na avtomobile v popularni kulturi, je povsem logično, da najprej pomislimo na vse tiste legendarne štirikolesnike, ki smo jih gledali na velikem platnu ali televizijskih ekranih. A prav je omeniti tudi, da so tako imenovani pop avtomobili seveda pomemben predmet obdelave tudi na drugih področjih omenjenega spektra. Še najbolj bržčas v številnih pesmih in glasbenih videospotih.

A medtem ko v prvih, ki se jih je, mimogrede, skozi leta nabralo ogromno, o avtomobilih zgolj slišimo in si jih lahko približno vizualiziramo, so v drugih med snemanjem seveda morali uporabiti realne, prave avtomobile. Pri čemer je zanimivo tudi, da številni atraktivni štirikolesniki nastopajo v videospotih za pesmi, ki o avtomobilu ali avtomobilih sploh ne govorijo in besedilo z njimi nima nikakršne povezave. Še več, takih je celo večina, so pa avtomobili skozi zgodovino glasbenih videospotov večkrat služili za snemanje različnih kadrov ali zgolj za atraktivno ozadje. Tako ni čudno, da se je, kot vselej, pojavilo tudi cel kup lestvic, ki razporejajo »najboljše« glasbene videospote z avtomobili v glavnih vlogah, kot tudi ne, da se te med seboj zelo razlikujejo. V nadaljevanju smo zato skušali izluščiti tiste, ki se na omenjenih pojavljajo najpogosteje.

Vložek se je povrnil

Videospotov, v katerih so avtomobili parkirani v ozadju in služijo zgolj za nekakšno popestritev scene, se je v zadnjem času pojavilo cel kup, predvsem pri izvajalcih hiphop glasbe in na Balkanu. No, med prvimi, ki se je odločil za tovrstno scenografijo, je bil pokojni Prince. Za videospot skladbe Sexy MF, ki ga je leta 1993 posnel skupaj z zasedbo New Power Generation, je namreč v središče dogajanja postavil svojega živorumenega in prav po njegovih željah narejenega BMW 850i, s katerim je povezana prav posebna anekdota. Princu je bila namreč barva avtomobila tako zelo všeč, da je menda v enakem slogu pozneje opremil tudi svojo spalnico.

Med starejšimi klasičnimi avtomobili, ki so nastopili v videospotih in jih med najbolj pomembne prištevajo domala vse lestvice, in to celo na vrhu ali tik ob njem, je tudi tako imenovani »hot rod« ford coupe letnik 1933. V videospotu za svoj hit Gimme All Your Lovin' ga je leta 1983 uporabila zasedba ZZ Top. Njegov lastnik je bil kitarist skupine Billy Gibbons, nepričakovano pa je imel nato gromozanski vpliv na priljubljenost skupine. Celo tako velik, da je Gibbons z zaslužkom zaradi predvajanja pesmi poplačal dolg okoli četrt milijona evrov, kolikor jih je vložil v nakup in vsa popravila avtomobila. Ob tem je avto postal nekakšen simbol skupine in se znašel tudi na naslovnici albuma, še eno kopijo pa so naredili samo za to, da so ga imeli s seboj na turneji.

Po dveh kolesih

No, seveda je z leti v videospotih svoje mesto našlo tudi veliko modernejših avtomobilskih zverin. V spotu za skladbo zasedbe Jamiroquai Cosmic Girl iz leta 1996 pevec Jay Kay denimo vozi strupenega lamborghinija diabla, enega od le 16, ki so jih izdelali z volanom na desni strani. Ob njem pa sta dva Ferrarija, F355 berlinetta in F40, ki ga je snemalni ekipi, zanimivo, posodil bobnar zasedbe Pink Floyd Nick Mason.

Ko beseda teče o modernejših zverinah in zanimivih povezavah, ne gre niti mimo videospota raperja Jay-Z za skladbo Show Me What You Got iz leta 2006, v katerem blestita pagani zonda roadster in ferrari F430 spider. Posnet je v hriboviti okolici in v središču Monte Carla, največja zanimivost pa je, da paganija vozi Danica Patrick, ferrarija pa še en znan ameriški dirkač, Dale Earnhardt Jr. Najlepši dokaz, da v spotih niso blesteli zgolj ekscesno dragi avtomobili, pa je še en, ki se je znašel pri vrhu vseh lestvice. To je spot glasbenice z imenom M.I.A. za pesem Bad Girls iz leta 2012. Posneli so ga v maroški puščavi, v njem pa blestijo alfa romeo 156, BMW serije 3, mercedes razreda E in peugeot 404, s katerimi uganjajo razne norčije, kot so vožnja po dveh kolesih in podobno.