Za Trumpovo vlado, ki želi pospešiti izkoriščanje fosilnih goriv v ZDA, je to ovira. Agencija za zaščito okolja (EPA) je v času vlade Baracka Obame na podlagi zakona Nepa nasprotovala gradnji spornih naftovodov iz Kanade do Mehiškega zaliva in Obamova vlada je projekt ustavila. Trumpova ga je oživela.

Trumpova vlada ne more spreminjati zakona, lahko pa si po svoje razlaga, kako ga bo uveljavila. To je doslej na primer storila že z zakonom o zaščiti ogroženih živalskih vrst. Predlagane spremembe uveljavljanja zakona Nepa so trenutno v fazi 60 dni za javne komentarje.

S predlaganimi spremembami uveljavljanja zakona Nepa med drugim želijo povsem odpraviti potrebo po okoljskih študijah, če se infrastrukturni projekti financirajo v celoti ali deloma z zasebnim denarjem.

Čas za izvedbo okoljske študije bi se omejil na največ štiri leta, iz njih pa bi črtali ugotavljanje vpliva podnebnih sprememb na projekt. Avtocesto bi tako na primer lahko vseeno gradili, čeprav bi jo višanje gladine morja čez desetletje poplavilo.