Senatni republikanci bi radi namreč Trumpa po hitrem postopku oprostili obtožbe, da je zlorabljal pooblastila in oviral kongres s tem, ko je Ukrajino z zadrževanjem vojaške pomoči silil, naj sproži korupcijsko preiskavo v povezavi z demokratom Josephom Bidnom. Kasneje je oviral kongres, ker je vladnim uslužbencem prepovedal udeležbo na zaslišanjih.

Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je ustavno obtožbo potrdila decembra, sedaj se mora postopek nadaljevati v senatu, kjer bo potekalo sojenje. Predstavniški dom bo tožilec, senatorji bodo porotniki, predsedoval pa bo predsednik vrhovnega sodišča John Roberts.

Republikanci imajo v 100-članskem senatu 53 sedežev in doslej še noben od njih ni izrazil mnenja, da bi bil Trump kriv. Za obsodbo in odstranitev s položaja pa je potrebna kar dvotretjinska večina senatorjev.

McConnell je po potrditvi ustavne obtožbe javno dejal, da je Trump zanj nedolžen in ga bodo oprostili. Zaradi tega je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi obtožbnico zadržala in je na veliko Trumpovo jezo ne pošlje v senat.

Trump si želi hitre oprostitve in McConnellovo sporočilo v torek, da ima dovolj glasov za nadaljevanje postopka, je predvsem namenjeno pritisku na demokratko iz Kalifornije. A postopek ne bo šel nikamor, dokler Pelosijeva ne pošlje obtožnice v senat. Kako bo na vse to vplivala možnost vojaškega spopada z Iranom, pa je veliko vprašanje.

Demokrati želijo zagotovila, da bo v senatu mogoče zaslišati dodatne priče, med njimi nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona, ki je pred dnevi sporočil, da bo prišel, če bo dobil poziv. Na poziv predstavniškega doma se ni odzval.

McConnell pa bi rad najprej začel postopek in se šele kasneje odločil, ali bodo potrebne priče. Ker je vnaprej prepričan, da je Trump nedolžen, mu demokrati ne verjamejo.