Dolgi meseci boja za podporo volilcev in za finančne prispevke so terjali davek pri četici demokratskih predsedniških kandidatov. Od skupno 29 resnejših jih je 17 že izstopilo iz tekme, zadnji včeraj senator iz New Jerseyja Cory Booker. Od preostalega ducata pa jih je le šest izpolnilo pogoje za udeležbo na današnji zadnji televizijski debati pred prvimi strankarskimi volitvami 3. februarja v Iowi. Predsedniškega kandidata demokratov gre iskati prav med njimi, saj nič ne kaže, da bi se kateri od tistih šestih, ki jih na soočenju ne bo, še lahko prebil v ospredje – niti nekdanji župan New Yorka in milijarder Michael Bloomberg ne, čeprav ga nekatere ankete na nacionalni ravni opazneje zaznavajo.

Tudi današnje soočenje bo potekalo v Iowi, kamor je zdaj usmerjena vsa predvolilna pozornost. Predsedniške kandidate ameriških strank izbirajo volilci, volitve pa ne potekajo v vseh zveznih državah hkrati, ampak so razpotegnjene čez obdobje štirih mesecev. Tradicionalno prvi volijo v Iowi, ki ima zato posebno težo, saj da preostali državi prvi signal, kako stojijo kandidati (pri republikancih bodo strankarske volitve letos zgolj formalnost, ker se aktualni predsednik poteguje za nov mandat).

Napadi na vodilnega Sandersa

Zmaga na demokratskih volitvah v Iowi se trenutno nasmiha neodvisnemu senatorju iz Vermonta Bernieju Sandersu. V zadnji anketi časnika Des Moines Register in televizije CNN ima 20 odstotkov podpore, tri več od senatorke Elizabeth Warren, štiri več od župana iz Indiane Peta Buttigiega in pet več od bivšega podpredsednika Joeja Bidna. Razlike so torej majhne in tudi zato se med njimi danes obeta oster obračun. Napovedali so ga že napadi na Sandersa, odkar je v anketah prevzel vodstvo. Sredinska struja mu očita, da vleče preveč na levo in da se zna ponoviti zgodba iz leta 2016, ko se je stranka zaradi ostrega boja Sandersa in Hillary Clinton soočila z razdeljenostjo svojega volilnega telesa, kar naj bi tudi prispevalo h kasnejšemu porazu Clintonove proti Trumpu.

Sanders tudi ne miruje. V dneh pred soočenjem je kritiziral predvsem Bidna, ki na nacionalni ravni ostaja favorit za zmago. Sanders pravi, da bi Trump povozil bivšega podpredsednika, če bi se novembra pomerila za Belo hišo, med drugim zato, ker je glasoval za vojno v Iraku in podpiral mednarodne trgovinske sporazume ZDA, ki so zaradi negativnih učinkov na ameriško industrijo odvrnili od demokratov znaten del prizadetega delavskega razreda.

Soočenje bo zelo pomembno tudi za Buttigiega, ki je v Iowi nekaj časa vodil in potrebuje dober začetek, preden se volitve preselijo tudi na ameriški jug, kjer mu kaže slabo zaradi nizke podpore med temnopoltimi. Dvig pa potrebuje tudi Warrenova, ki ji je podpora upadla prav zaradi Sandersa, saj nagovarjata isti bazen progresivnih volilcev.

Klobucharjeva dobro nastopala

Poleg omenjene četverice sta se na soočenje uvrstila še senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Iowi sosednje Minnesote ter poslovnež in bogataš Tom Steyer. Klobucharjeva se je zelo dobro odrezala na zadnjih dveh soočenjih, dobila pohvale tudi v ameriških medijih, v zadnji anketi pa jo podpira šest odstotkov. Steyer pa je v zadnjih tednih izdatno vlagal svoj denar v oglaševanje, vseeno pa mu ankete v Iowi ne napovedujejo več kot peščice glasov.

Za udeležbo na tokratnem sedmem soočenju demokratskih predsedniških kandidatov od dvanajstih je bilo treba dobiti vsaj pet odstotkov podpore v štirih priznanih anketah na nacionalni ravni ali vsaj sedem odstotkov podpore v dveh anketah v štiri zveznih državah, ki bodo volilne najprej (Iowa, New Hampshire, Nevada, Južna Karolina). Poleg tega je moral kandidat prejeti finančne donacije od najmanj 225.000 različnih posameznikov.