Potem ko je hrvaška volilna komisija tudi uradno potrdila zmago Zorana Milanovića na nedeljskih predsedniških volitvah na Hrvaškem, so začeli prihajati odzivi iz sosednjih držav, tudi Slovenije. Predsednik Borut Pahor je Milanoviću v telefonskem pogovoru dejal, da ima v njem prijatelja pri poskusih izboljšanja odnosov med državama, ki jih je napovedoval med kampanjo. Vendar je tudi jasno, da izboljšanju na poti stoji trd oreh arbitražne odločbe. Pahor je namreč Milanoviću po lastnih besedah dejal, da seveda njegova stališča glede arbitražnega sporazuma pozna in da jih mora upoštevati, zato torej upa na uveljavitev arbitražne odločbe. Hrvaški analitiki ob tem pričakujejo skorajšnje uradno srečanje obeh predsednikov, sicer pa je Pahor napovedal udeležbo na Milanovićevi prisegi februarja.

Vučić ne pričakuje blokade

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić je čestital Milanoviću za zmago. Dejal je tudi, da ga ne skrbi, da bi Milanović s predsedniškega položaja skušal pritiskati za hrvaško blokado srbskega članstva v Evropski uniji. S tem se je odzval na Milanovićevo izjavo med kampanjo, da poti Srbije v EU ne bo blokiral, »razen če nam ne bodo dali toliko razlogov, da ne bomo imeli druge izbire«. Vučić je sicer z Milanovićevo predhodnico Kolindo Grabar - Kitarović poskušal odmrzniti odnose med državama, med drugim z nepričakovanim srečanjem v Vukovarju junija 2016. Težje je pričakovati takšne poskuse Vučića in Milanovića, tudi glede na izjave slednjega med kampanjo, da je Vučić vojni nasilnež, ki je hrvaške Srbe hujskal k vojnemu uporu proti hrvaškim oblastem v 90. letih.

BiH za manj konfliktov

V Bosni in Hercegovini je zunanja ministrica Bisera Turković ocenila, da bi morala izvolitev Milanovića zmanjšati nepotrebne politične konflikte in prispevati k temu, da se bodo vsi na Hrvaškem in v BiH lotili resnega dela. Poudarila je, da BiH potrebuje dobre sosede, partnerje in prijatelje. »Mi si nismo izbirali sosedov in tudi oni si niso izbrali nas. Vsak pameten sosed in človek ve, da BiH ostaja tu, kjer je, kot neodvisna in suverena država. Potemtakem je z našo državo bolje sodelovati, kot pa jo napadati. Retoriko, ki je zdaj aktualna, je treba čim prej prevladati,« je dejala ministrica. BiH in Hrvaška sta imeli v zadnjem času vrsto političnih sporov, od trditev o hrvaškem vmešavanju v notranje zadeve, interesov Zagreba, da bi imeli v BiH živeči Hrvati svojo entiteto, do gradnje mostu na Pelješac.

Urbano zmagoslavje

Končni rezultati nedeljskih volitev so pokazali, da je Milanović premagal Grabar-Kitarovićevo za 104.901 glas. Predvsem so izstopale njegove zmage v vseh največjih hrvaških mestih ter tudi relativno šibki porazi v delih države, kjer je tradicionalno močna stranka HDZ.

Rezultati so tudi pokazali, da je Grabar-Kitarovićeva zmagala v več županijah (dvanajstih) kot Milanović (osmih in mestu Zagreb). Vendar pa je Milanović zmagoval s precej večjim naskokom. Tako je v Zagrebu slavil za skoraj 74.000 glasov, v Istri za skoraj 57.000 in v primorsko-goranski županiji za dobrih 39.000 glasov, medtem ko je največja zmaga Grabar-Kitarovićeve po županijah znašala »samo« 34.472 glasov v splitsko-dalmatinski.