V avstralski prestolnici so danes zaprti muzeji, galerije, parki, uradi in univerze, na tamkajšnjem letališču so odpovedali nekaj poletov. Po podatkih IQ Air Visual, ki spremlja kakovost zraka po svetu, je Canberra danes mesto z najbolj onesnaženim zrakom na svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih. V središču mesta je vrednost indeksa kakovosti zraka znašala 1400. Zdravju nevarne so vse vrednosti nad 200.

Na oddelku za notranje zadeve, ki je pristojen za koordinacijo odzivanja na naravne nesreče, so uslužbencem naročili, naj zaradi slabega zraka prihodnjih 48 ur ostanejo doma.

V Novem Južnem Walesu trenutno gori več kot 140 požarov, vendar so vsi najnižje stopnje nevarnosti. Gasilcem je danes nekaj olajšanja prinesel dež, vendar padavin ni bilo dovolj, da bi pogasile večje požare. Po katastrofalnih razmerah minuli konec tedna pogrešajo dva človeka.

V zvezni državi Viktorija danes gori več kot 40 požarov, pogrešajo pa štiri ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstralski premier Scott Morrison je napovedal ustanovitev agencije za pomoč pri obnovi, ki naj bi delovala dve leti in pomagala preživelim, da se znova postavijo na noge. Vlada bo za to namenila dve milijardi avstralskih dolarjev (1,24 milijarde evrov).

Od konca septembra, ko se je začela ognjena stihija, je v Novem Južnem Walesu pogorelo skoraj pet milijonov hektarjev površin, v Viktoriji pa 1,2 milijona hektarjev. Ognjeni zublji so skupaj uničili površine v velikosti Irske.

Do zdaj je v požarih življenje izgubilo 24 ljudi, poškodovanih ali uničenih je več kot 1800 domov.