Lokalne oblasti na skrajnem severozahodu avstralske zvezne države Južna Avstralija so pojasnile, da imajo na območju že poldrugo leto sušo. "Zaradi tega in vse hujše vročine so kamele začele hoditi v vasi, kjer uničujejo ograje, zbiralnike vode, klimatske naprave in shrambe s hrano," je pojasnil predstavnik lokalnih oblasti Richard King.

V tej sušni, večinoma puščavski regiji, ki se razteza na 103.000 kvadratnih kilometrih, je po njegovih besedah voda izjemno dragocena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zato so se odločili za množičen pokol divjih kamel, v katerem na živali streljajo s helikopterjev. Danes so pobili okoli 1500 kamel, v enem tednu pa naj bi jih vse skupaj do 10.000.

Kamele sicer v Avstraliji niso domorodna živalska vrsta, tako da nimajo naravnih plenilcev. Po podatkih strokovnjakov je v celotni državi do 600.000 divjih kamel.

Avstralski meteorološki urad je sicer danes sporočil, da so lani zabeležili najtoplejše in najbolj suho leto. Od septembra lani po državi pustošijo požari. Zgorelo je več kot 10 milijonov hektarjev površin, požari pa so zahtevali 26 življenj in uničili več tisoč domov.

Zaradi novega vročinskega vala znova pričakujejo širjenje požarov

V zvezni državi Viktorija so zaradi povečane nevarnosti požarov še za dva dni podaljšali izredne razmere. Premier te zvezne države Daniel Andrews je opozoril, da je zaradi visokih temperatur danes in v petek širjenje požarov zelo verjetno. »Tega ne podcenjujemo. Izrednih razmer ne podaljšujemo zlahka. To smo storili, ker verjamemo, da bo rešilo življenja in to je nenazadnje najpomembnejše,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po navedbah oblasti v Viktoriji danes gori 23 požarov, plameni pa so zajeli domala celotni vzhod te zvezne države. Zgorelo je več kot 1,3 milijona hektarjev, uničenih je najmanj 244 domov, umrli so trije ljudje.

Na jugu Avstralije, v mestu Parndana na otoku Kangaroo, vojaki hodijo od vrat do vrat in prebivalce pozivajo, naj se umaknejo na varno. Požari so se namreč razširili, potem ko so se temperature dvignile nad 38 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poziv k evakuaciji sledi le 24 ur po tem, ko je policija evakuirala drugo otoško naselje Vivonne Bay, kjer naj bi požari goreli tudi v prihodnjih dneh.

Avstralija je lani zabeležila najtoplejše in najbolj suho leto, je medtem sporočil nacionalni meteorološki urad. "Leto 2019 je bilo v Avstraliji najtoplejše leto, povprečna temperatura v državi je bila 1,52 stopinje nad povprečjem," so sporočili. Od septembra je v Avstraliji zgorelo več kot 10 milijonov hektarjev površin, požari so zahtevali 26 življenj in uničili več tisoč domov.