Hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović je sledila svojemu predhodniku Ivu Josipoviću, ki je bil tudi poražen po prvem petletnem predsedniškem mandatu. Kandidat največje hrvaške opozicijske stranke SDP in še 12 strank Zoran Milanović jo je v današnjem odločilnem krogu hrvaških predsedniških volitev prepričljivo premagal. Dobil je več kot milijon glasov ali približno 100.000 glasov več kot dosedanja predsednica ob skoraj 55-odstotni udeležbi. Milanović je možnost za zmago nakazal že v prvem krogu 22. decembra, ko je zmagal s tremi odstotki prednosti pred Grabar-Kitarovićevo. Danes je prednost podvojil in vrnil Pantovčak v roke socialdemokratskih kandidatov. Mandat Grabar-Kitarovićeve bo potekel 18. februarja. Milanović bo peti hrvaški predsednik od osamosvojitve sosednje države. Bil je deseti hrvaški premier in je vodil dvanajsto hrvaško vlado.

Jalova mobilizacija HDZ

Milanović je v nedeljo pričakovano zmagal v vseh štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Reki in Osijeku, a tudi v številnih drugih hrvaških mestih, predvsem na severozahodu države in v hrvaški Istri. Grabar-Kitarovićevi ni pomagala niti splošna mobilizacija volilcev, ki jo je napovedala HDZ po porazu njihove kandidatke v prvem krogu. Upali so na tesne izide na Hrvaškem, da bi na koncu morda odločali glasovi hrvaških državljanov v Bosni in Hercegovini in Nemčiji. A temu ni bilo tako, kljub več deset tisoč glasov podpore Grabar-Kitarovićevi, ki jih je dobila v teh dveh državah.

Volilno sporočilo desnici

Milanovićeva zmaga predstavlja tudi hud udarec hrvaški desnici. V prvem krogu je za seboj pustil neodvisnega kandidata Miroslava Škora, ki je užival podporo skrajne desnice in nezadovoljnežev v vrstah HDZ. V nedeljo pa je s Pantovčaka odpravil tudi Grabar-Kitarovićevo, ki je prvi predsedniški mandat pred petimi leti prav tako dobila na krilih skrajne desnice, ki jo je etabliral bivši predsednik HDZ Tomislav Karamarko. HDZ je pod vodstvom hrvaškega premierja Andreja Plenkovića tako doživela nov volilni poraz po neizpolnjenih načrtih na lanskih evropskih volitvah.

Naslednji cilj SPD je parlament

Konec predsedniške tekme predstavlja tudi neformalni začetek predvolilne kampanje za redne hrvaške parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma jeseni. V SDP na krilih Milanovićeve zmage pričakujejo uspeh tudi na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Milanovićeva zmaga se je zgodila tudi na rojstni dan predsednika SDP Davorja Bernardića.

Milanović je med svojo predvolilno kampanjo napovedal, da bo urejanje sporov s Slovenijo njegova prednostna naloga, ko bo prevzel vodenje države. Med kampanjo je večkrat izpostavil, da je Slovenija, ne glede na odprta vprašanja, najbližja partnerica Hrvaške, zlasti ko gre za sodelovanje v Evropski uniji.