Mastna hrana, obilica sladkega, gazirane pijače in alkohol bodo pustili občutek teže v želodcu. Vse to v kombinaciji upočasni prebavo, poveča tvorbo plinov v črevesju in povzroča občutek napihnjenosti in utrujenosti. Kako začeti znova?

Psihološka rehabilitacija

Znebite se občutka slabe vesti! Obtoževanje samega sebe, zaničevanje in občutek krivde vodijo v nizko samopodobo. Ta dokazano poveča verjetnost prenajedanja. Zato se ustavite in si dovolite biti nepopolni. Važno je, da poskušate biti boljši. Za to ni nikoli prepozno! Začnite razmišljati pozitivno! Pred vami je novih 365 dni. Kako jih želite preživeti? Vzemite si čas zase in se uredite tako, da se boste počutili dobro in privlačno.

Prav tako opustite misel »vse ali nič«. Majhni prekrški so dovoljeni, včasih celo nujni, da nimamo občutka prevelikega odrekanja. In za konec še: sprostite se! Še iz časa naših prednikov je telo naravnano tako, da se v stresu odzove z izločanjem kortizola. To je hormon, ki povzroči, da si hrano kopičimo v zaloge maščobe. Pričakuje namreč slabe čase. Včasih je to pomenilo stradanje, danes sicer ni več tako, a odziv je ostal isti. Zato se naučite sprostitvenih tehnik ali za začetek vsaj stopite na prosto in zaužijte sončne žarke.

Telesna rehabilitacija

Naredite načrt gibanja, ki naj vključuje vsak dan pol ure zmerne telesne aktivnosti. Vnesite v vaje trening za moč. Večja količina mišic pomeni večjo porabo kalorij. Trenirate lahko tudi dvakrat ali večkrat na dan. Nekateri imajo raje krajše, a intenzivnejše obremenitve.

Spremembe jedilnika

Znebite se zalog hrane. Vse, kar je ostalo po praznikih, razdelite, zamrznite ali kako drugače pospravite. Tako se boste izognili skušnjavi, da vse pojeste sami. Hladilnik založite le z zdravo hrano. Za naslednje dni si sestavite jedilnik, ki vključuje pet porcij sadja in zelenjave. Telo boste napolnili z vitamini, antioksidanti in vlakninami. Tako boste pospešili metabolizem, obnovili energijo in hidrirali telo. Izbirajte med manj sladkim sadjem, kot so gozdni sadeži, grenivka, limone in pomaranče. Večerni krožnik si napolnite z nizkokalorično zelenjavo. Prav tako uživajte le pusto meso. Puranje ali piščančje prsi so dobra izbira. Pozabite na gazirane pijače in alkohol. Zakaj? Ker z njimi vnašate nepotrebne dodatne kalorije. En kozarec vina ima 320 kalorij, to je skoraj toliko, kot bi pojedli vrečko čipsa. Pol litra piva ima 180 kalorij. In pijte čim več vode. Tudi sadni sokovi niso izjema, kar se tiče presežka kalorij. Še posebej to velja pri otrocih.

Morda namesto soka raje spijte skodelico pravega čaja in kave, če vam zdravstveno stanje to dovoljuje. Dve do tri skodelice na dan bo dovolj. Oba vsebujeta antioksidante in pospešujeta presnovo. Ne dodajajte sladkorja, mleka ali smetane.

Znano je, da koristi tudi če jeste več manjših obrokov. S tem preprečite napade lakote in pospešite metabolizem. Hrano tudi začinite. Močni okusi vas bodo prej nasitili. Pekoče začinjena hrana bo dvignila temperaturo telesa in tako še za odtenek povečala porabo kalorij. Zato dodajte čili, poper, ingver in gorčico v čim več svojih jedi.

Ko sanjate o sladkarijah

Če vas vseeno zasrbijo prsti ali ste med tistimi, ki imajo ob opustitvi sladkarij abstinenčno krizo, je tu recept za presenetljivo okusne in kar je najpomembnejše, bolj zdrave piškote: zmešajte skodelico mehkih ovsenih kosmičev z dvema pretlačenima bananama. Po želji lahko dodate pest brusnic. Oblikujte za kovanec velike kepice in jih rahlo potlačite, da se bolj enakomerno spečejo. Postavite jih v pečico za 15 minut na 160–180 stopinj Celzija. Počakajte, da se ohladijo. Dober tek!

Maja Miklič, dr. med., je specialistka družinske medicine.