Ena izmed kolesark Anna Heusler je za avstralski portal 7news povedala, da so se s skupino kolesarjev ustavili, da bi koali pomagali s ceste. »Ko sem se ustavila, je takoj stopila do mene, precej hitro za koalo. Dala sem ji za piti vodo iz vseh naših plastenk, bila je tako žejna, da je v prošnji za vodo splezala kar na kolo,« je dejala.

»Nihče izmed nas še nikoli ni videl česa podobnega,« je za portal povedala kolesarka. Na Instagramu je objavila tudi posnetek dogodka, ki ima že več kot 50.000 ogledov.

V Južni Avstraliji je trenutno okoli 40 stopinj Celzija. Živali močno trpijo tudi zaradi gozdnih požarov, ki divjajo že tri mesece. Zaradi požarov je v Južni Avstraliji in na vzhodni obali države poginilo najmanj 2000 koal, je navedeno v parlamentarni preiskavi z začetka meseca.

Živali so poginile v samih požarih ali posledično zaradi stradanja oziroma dehidracije. Direktor centra za okolje Jeff Angel pa je posvaril, da je preživetje koal zaradi požarov in izgube habitata na kritični točki. Vlado je pozval k hitremu ukrepanju.

Avstralska ministrica za okolje Sussan Ley je medtem razkrila, da je v Novem Južnem Walesu na območjih, ki so jih prizadeli požari, poginilo do 30 odstotkov koal.