Snežni plaz na gori Ankogel na skrajnem severozahodu avstrijske Koroške se je sprožil zunaj urejenih prog, da je zasul dva človeka, pa je opozorila očividka, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila policija.

Med iskalno akcijo se je v bližini sprožil drug plaz. Očividec je domnevno videl, da so bili pri tem zasuti trije do štirje smučarji. Reševalci še preverjajo domneve. Smučišče so po plazovih dopoldne zaprli.

Se je pa kljub zaprtju smučišča v bližini sprožil še en plaz. Trenutno na območju za morebitnimi pogrešanimi preiskujejo tri območja. Po navedbah upravljavcev smučišč Ankogel so plazove sprožili neuvidevni smučarji izven prog.

Tudi na Tirolskem, kjer druga najvišja stopnja nevarnosti pred plazovi, se je danes sprožilo več snežnih plazov, tudi na smučiščih. Pri večini ni bilo posledic, le v Söldnu je bila ena oseba delno zasuta, ki je prestala nesrečo brez resnih posledic.

V Andermattu v kantonu Uri je snežni plaz zasul smučarsko progo. Očividci so poročali, da je pod plazom ujetih več ljudi. Reševalna in iskala akcija še poteka in še vedno ni znano, koliko ljudi naj bi bilo ujetih pod snežno gmoto. Zaenkrat so našli dve osebi z lažjimi poškodbami, ki so ju prepeljali v bližnjo bolnišnico, poročajo švicarski mediji.

Za celotno območje Andermatta trenutno zaradi novozapadlega in napihanega snega velja tretja stopnja nevarnosti snežnih plazov. Na območju so sicer še v sredo preventivno sprožali plazove.