»Komisijo skrbijo zahtevne razmere v Grčiji, v katerih živijo mladoletni migranti brez spremstva,« je v ponedeljek povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije. »Glede 5000 mladoletnikov brez spremstva je komisija že večkrat pozvala k premestitvi na prostovoljni osnovi ob finančni podpori komisije,« je poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po njenih besedah je politična pobuda, ki jo je Grčija ob podpori Bruslja sprožila oktobra, naletela na mlačen odziv med državami članicami. Doslej so zagotovili 2216 namestitev v drugih državah, v Grčiji pa je trenutno 5276 mladoletnih otrok brez spremstva.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je zavrnil poziv in dejal, da Nemčija že pomaga Grčiji s humanitarno pomočjo za migrante. Zavzel se je za rešitev na evropski ravni, saj da bi samostojno ukrepanje Nemčije sprožilo učinek domin, ki ga ne bi bilo mogoče nadzorovati. To bi namreč izkoristili tihotapci ljudi, ki bi ljudi spodbujali, naj odidejo proti Evropi.

Da bi našli »pravo evropsko rešitev« za preselitev mladoletnih migrantov, je sicer težko verjetno, ocenjuje dpa. Države skušajo namreč že več let doseči dogovor o skupni migracijski politiki, a predvsem Poljska in Madžarska nasprotujeta sprejemanju migrantov.