Ulični protesti pretresajo Irak že več kot dva meseca. Demonstranti pozivajo k prenovi političnega sistema v državi. Premier Adel Abdel Mahdi je prejšnji mesec odstopil, s tem je padla tudi njegova vlada. Soočil se je namreč z vse močnejšim pritiskom protestnikov in vodilnega iraškega šiitskega klerika Alija al Sistanija.

Abdel Mahdi bo ostal na položaju, dokler ne bodo imenovali njegovega naslednika. Vendar pa so prepiri med političnimi frakcijami doslej to onemogočali. Danes se sicer po navedbah francoske tiskovne agencije AFP izteče rok za imenovanje novega premierja, ki ga je iraški predsednik Barham Saleh že dvakrat preložil.

Na ulicah Bagdada in v drugih provincah se je zato danes znova zbralo več tisoč ljudi. Po njihovem mnenju lahko novo vlado sestavi samo neodvisni premier. V luči zahtev po reformah je bilo v okviru protestov zaprtih tudi več državnih institucij in šol. Prav tako so protestniki blokirali nekatere veste.

Na območja protestov so oblasti napotile varnostne sile, a spopadov z njimi tokrat za razliko od nekaterih dosedanjih demonstracij tokrat ni bilo.