Države so »rutinsko in včasih očitno dobavljale orožje, pri tem pa vložile le malo napora, da bi to prikrile,« piše v povzetku enoletne študije strokovnjakov ZN.

Po diplomatskih virih Jordanijo sumijo, da je urila enote uporniškega generala Halifa Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje Tripolija. Združeni arabski emirati, ki prav tako podpirajo Haftarja, naj bi njegove enote podpirali tudi z napadi z bojnimi letali.

Turčija, ki odprto podpira mednarodno priznano libijsko vlado premierja Fajeza al Saradža, je njegove sile oskrbovala z vojaškim materialom od oklepnih vozil do brezpilotnih letal.

»Obe strani v konfliktu so v nasprotju z embargom prejemale orožje in vojaško opremo, tehnično podporo,« kaže poročilo, ki so ga članicam Varnostnega sveta ZN izročili 29. oktobra.

Strokovnjaki ZN so izpostavili, da so ugotovili več dejanj, ki so ogrožala varnost, mir in stabilnost Libije.

Dokument na 85 straneh, ki ima več kot 300 strani prilog, vsebuje fotografije, zemljevide in kopije seznamov ladijskega tovora, ki je bilo po morju prepeljano v Libijo.

Pristojni odbor VS ZN naj bi o poročilu razpravljal in ga potrdil konec meseca in ga nato objavil verjetno decembra, navaja AFP.

Haftar, ki vodi samooklicano Libijsko narodno vojsko (LNA), je v začetku aprila sprožil veliko vojaško operacijo za zavzetje prestolnice Tripoli, s katero želi vreči mednarodno priznano vlado. Njegove sile sicer nadzirajo vzhodno Libijo in večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države.