Afganistanci so novega predsednika države izbirali že 28. septembra, štetje glasov pa se je zavleklo, saj so sprva objavo začasnih rezultatov napovedali za 14. november. Volitve so potekale v senci napadov. Samo na dan volitev so skrajneži izvedli več kot sto terorističnih napadov, v katerih je umrlo več deset ljudi.

Volitev se je tako udeležilo malo upravičencev, po podatkih volilne komisije se jih je na volišča podalo nekaj manj kot 2,6 milijona od skupaj 9,7 milijona.

Gani, nekdanji ekonomist Svetovne banke in nekdanji finančni minister, v zadnjih petih letih ni pokazal veliko, meni pa, da je morda edini v Afganistanu, ki je zmožen obnoviti in prenoviti državo, pri tem pa ima tudi veliko podpore.

Abdulah, oftalmolog iz Kabula in nekdanji borec proti sovjetski okupaciji in kasneje tudi talibanom, je sicer že septembra razglasil zmago. Upal je, da se mu bo po že dveh volilnih porazih vendarle uspelo povzpeti na predsedniški položaj. Obljubljal je predvsem, da bo sklenil mir s talibani in prinesel mir v državo.

Za predsednika se je sicer potegovalo skupaj 18 kandidatov.