Povsem drugače pa je med Ganijevimi političnimi nasprotniki. Njegov glavni tekmec, izvršni vodja države Abdulah Abdulah in dosedanji podpredsednik Dostum sta izid septembrskih volitev takoj zavrnila.

65-letni Dostum je leta 2014 kandidiral z Ganijem za podpredsedniški položaj, a je nato kot že mnogokrat v preteklosti zamenjal strani. Podpredsednik je bil samo na papirju, saj je v preteklih štirih letih večino časa preživel v izgnanstvu, ker je bil obtožen posilstva in ugrabitve.

Dostum je danes izjavil, da objava izida volitev predstavlja državni udar, svoje privržence pa je pozval, naj se podajo na ulice in praznujejo Abdulahovo zmago.

»Kot vaš voditelj vas pozivam, da podprete Abdulaha z vsem svojim življenjem in močjo,« je dejal vplivni uzbeški vojskovodja.

Kljub njegovemu pozivu večjih protestov po državi ni bilo. Afganistanci so pokazali le malo interesa za Abdulaha in Ganija kot tudi za volitve nasploh, zato je bila udeležba rekordno nizka.

Tudi mednarodna skupnost je bila ob objavi izida nenavadno tiho, javnih čestitk Ganiju in komentarjev Abdulahove napovedi, da bo vzpostavil vzporedno vlado, je bilo le malo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.