Hokejisti Olimpije so na Jesenicah znova potrdili prevlado na domačih ledenih ploskvah. Prepričljivi Ljubljančani so brez težav slavili 7:0 in se povzpeli na vrh alpske lige, medtem ko železarji ostajajo na skromnem trinajstem mestu. Olimpija je na zadnjih dvanajstih derbijih slavila kar enajstkrat, prestižna zmaga v Podmežakli pa ji prinaša tudi prednost domačega igrišča v finalu slovenskega prvenstva.

Prvi plošček je vrgel Boris Čebulj

Jeseničani so se odločili, da bodo samostojno brez sodelovanja s Hokejsko zvezo Slovenije in Olimpijo organizirali praznični derbi in zaznamovali sedemdeseto obletnico od prvega derbija, ki so ga v začetku januarja 1949 odigrali na Gorenjskem. Jeseniški klub je s tem še vedno edini pravni subjekt v slovenskem hokeju, ki uradno priznava, da se je rivalstvo med glavnima hokejskima središčema pri nas začelo že ob koncu štiridesetih let prejšnjega stoletja. Pred dvema mesecema so bili vsi prepričani, da sta se večna rivala prvič srečala leta 1954, a se je nato izkazalo, da ima zgodovina derbijev vsaj pet let daljšo brado. V ta namen je uvodni plošček na današnji tekmi vrgel legendarni kapetan prve generacije jeseniških hokejistov Boris Čebulj, ki spada med pionirje organizirane hokejske dejavnosti v Zgornjesavski dolini.

Jeseničani so bili odločni, da prekinejo serijo porazov proti Olimpiji in se oddolžijo navijačem za slabše predstave v letošnji sezoni, a so doživeli pravi polom. Morda bi bilo kaj drugače, če bi obveljal gol Djumića iz prve minute, a so ga razveljavili zaradi visoke palice. Ko se je Olimpija ogrela na delovno temperaturo in prevzela nadzor na ledu, je vodstvo gostov viselo v zraku. Tivolski hokejisti so izkoristili prvo številčno prednost, ko je Rajsar nezbranemu francoskemu vratarju Bonvalotu s počasnim strelom poslal ploščico med noge. Olimpija je z igro upravičila sloves prvega favorita tekmovanja, njeni gorenjski tekmeci pa so bili premalo odločni v napadu, saj vratar Us ni imel zahtevnejšega dela.

Jeseničani so izgubili voljo do igre

Ko so Jeseničani na začetku druge tretjine najbolj pritisnili proti ljubljanskim vratom, je Olimpija matirala železarje in v pičlih štirinajstih sekundah z dvema goloma odločila zmagovalca. Najprej je Koren podstavil palico po strelu Logarja, nato je samostojni prodor mimo ležerne domače obrambe uspel Jezovšku. Jesenice so po visokem zaostanku izgubile voljo do igre, Olimpija pa se je povsem sprostila in ugajala s kombinatoriko in nevarnimi akcijami. A najučinkovitejšo predstavo so gostje prihranili prav za konec, ko so še štirikrat matirali razglašenega Bonvalota, ki ni imel nobene pomoči soigralcev. Svoj drugi gol na tekmi je vpisal Koren, »petardo« je podstavil Rajsar, med strelce pa sta se vpisala še Čepon in Logar.

Bo ljubljanska zaušnica zatresla stolček jeseniškemu trenerju Mitji Šivicu? Več kot očitno je, da garderoba ne sledi njegovim idejam. »Dva dni smo se sestavljali po porazu proti Salzburgu. Derbi je treba uživati in odigrati s polnimi močmi. Nič od tega nismo videli. Vsakemu navijaču posebej se opravičujem v imenu celotnega kluba. Bili smo posrani,« je bil poparjen Mitja Šivic. Trener Olimpije Gregor Polončič je zadovoljno pristavil: »Vse pohvale igralcem, pristop je bil maksimalen. Uspešno igramo na štiri napade, pridno treniramo in smo optimistični.«