Na Jesenicah bodo spomini nocoj uhajali v leto 1949, ko se je začelo prebujati rivalstvo med osrednjima hokejskima centroma na domačem ledu. Gorenjski klub bo na drevišnji tekmi z Olimpijo (ob 19. uri) namreč obeležil sedemdesetletnico derbijev, ki imajo v slovenskem športu najdaljšo tradicijo. Organizatorji v Podmežakli pričakujejo več tisoč obiskovalcev, domači navijači pa zmago Jesenic, ki so na zadnjih enajstih tekmah z Olimpijo slavili le enkrat. Prvi plošček bo simbolično vrgel Boris Čebulj, edini živeči hokejist prve jeseniške generacije, ki je moštvo leta 1957 kot kapetan popeljal do premiernega naslova jugoslovanskega prvaka.

Kakovostno razliko med edinima slovenskima predstavnikoma v alpski ligi nazorno prikazuje že lestvica. Ljubljančani za vodilnim Brunicom s tekmo manj zaostajajo le za točko, medtem ko so Jeseničani globoko v spodnji polovici na skromnem trinajstem mestu, ki na koncu ne prinaša vstopnice za končnico. Jeseničani so po več kot dvotedenskem premoru izgubili tudi generalko pred derbijem, ko so v Podmežakli proti rezervni ekipi iz Salzburga najprej zapravili dva zadetka prednosti, nato pa so jim Avstrijci odvzeli zmago deset sekund pred zadnjim piskom sirene. »Prevečkrat izgubljamo. Pametni se na napakah hitro učijo, drugi pa bolj počasi. Očitno je, da pri nas ta proces poteka zelo počasi. Moramo začeti verjeti vase. Problem je, da se ustrašimo vsakega izziva, ki je pred nami,« je kritičen kapetan jeseniškega moštva Andrej Tavželj.

Ljubljančani kot prvi favoriti alpske lige nimajo tovrstnih skrbi. V torek so v Celovcu zlahka napolnili mrežo drugega moštva KAC, trener Gregor Polončič pa takole ocenjuje razmere pred gostovanjem na Jesenicah: »Premor smo dobro izkoristili in napolnili baterije. Bazične priprave so bile naporne, na ledu pa smo vadili predvsem igro pred obema goloma. Pred Jeseničani imamo devetnajst točk prednosti, a derbi je vedno nekaj posebnega, saj te ponesejo čustva. Naši tekmeci kažejo dobre igre, vendar imajo težave z zmagovanjem. Nikakor ne bomo podcenjevali železarjev, a se jih ne bojimo. Moramo biti zbrani, saj bodo odločale malenkosti.«