»Hvala, res hvala« se je včeraj 73-letni Slavko Grgič v joku zahvaljeval sodnemu senatu pod vodstvom Zvjezdana Radonjića, ko je slišal za kazen: dobil je pogojno, čeprav je tožilka Maja Ulčar nekaj minut prej v končnem govoru predlagala štiri leta zapora. Grgič je konec predlanskega septembra v kamniškem samskem domu dvakrat zabodel svojega sostanovalca Petra Miličevića. Rani nista bili nedolžni, še posebno ne tista na zadnjem delu kolena, njegovo življenje je bilo ogroženo. Toda medtem ko je tožilka vztrajala, da je kriv poskusa uboja, je bil na koncu obsojen zaradi povzročitve posebno hude poškodbe. »Obsoditi tako starega človeka na štiriletno zaporno kazen bi bilo nehumano. To bi praktično pomenilo dosmrtni zapor,« je izjavil sodnik Radonjić.

Grgič je danes 68-letnega Miličevića napadel 30. septembra predlani. Zagovarjal se je, da je tisti dan nabiral gobe, ki jih je v zameno za malico in vino oddal v neki gostilni. Ko se je popoldne vrnil domov, je zagledal Miličevića, ki je kuhal kosilo na njegovem štedilniku in gledal njegovo televizijo. Grgič je bil hud, Miličević pa je na njegove glasne grožnje reagiral tako, da ga je s pestjo udaril v obraz. Omahnil je na posteljo, potem pa zagrabil nož za gobarjenje. Trdil je, da ni nič zamahnil, Miličević da se je sam nasadil na nož. Oškodovanec je priznal udarec s pestjo, spomnil se je tudi, da ga je sostanovalec zabodel v nogo. Da ga je tudi v prsni koš, mu je ušlo iz spomina. »Takrat je bil v šoku. Dva dni je bil na respiratorju in tudi narava poškodb je takšna, da se verjetno vsega res ne spominja,« je včeraj pojasnil izvedenec travmatolog dr. Matej Cimerman. Povedal je tudi, da je Grgič s prvim zamahom poškodoval žrtvino arterijo. Miličević je začel krvaveti, v takšnem stanju se napadalcu ne bi mogel več upreti. »Takrat bi ga obtoženi lahko ubil, če bi ga hotel,« je povedal izvedenec.

Še vedno oba v istem domu

To je bil tudi glavni vzrok, da Grgiča na koncu niso obsodili zaradi poskusa uboja, čeprav je tožilka pri tem vztrajala. »Ni imel namena, da mu vzame življenje. Obtoženi ne pozna anatomije, da bi mu lahko očitali, da je z namenom, da ga ubije, ciljal ravno v arterijo. Poleg tega je do prihoda reševalcev minilo devet minut. V tem času bi ga lahko še naprej zabadal, saj ni bilo zraven nikogar. Naklepa pa mu ni mogoče očitati tudi zaradi stanja, v katerem je bil,« je razlagal Radonjić. Pri tem je mislil na poprejšnji udarec v glavo in vinjenost. V času kaznivega dejanja je imel namreč v krvi približno 2,3 promila alkohola in je bil bistveno zmanjšano prišteven. Ker tudi sicer rad pogleda v kozarec, so mu poleg pogojne kazni (dve leti zapora z dveletno preizkusno dobo) določili tudi poldrugo leto varstvenega nadzorstva. V tem času bo moral obiskovati psihološko svetovalnico.

Sodni senat se po drugi strani ni strinjal niti z obrambo (obtoženega je zastopal zagovornik Luka Skvarča), da je obtoženi ravnal v silobranu. Kar je Grgič storil, je kaznivo dejanje posebno hude poškodbe, je sklenilo sodišče. Zagrožena kazen je eno do deset let zapora, sodišče pa je upoštevalo, da gre za doslej še nekaznovanega 73-letnega človeka. »Menim, da tega ne bo več ponovil. Sicer pa še vedno oba stanujeta v istem samskem domu. Če bi oškodovancu ponovno hotel storiti kaj takega, bi mu v tem času že,« je izjavil sodnik.