Slabe štiri mesece po tragičnem dogodku v romskem naselju Rimš pri Raki je na zatožno klop krškega okrožnega sodišča sedel 19-letni Sanat Kovačič. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje uboja 26-letnega Danijela Brajdiča. Toda Kovačič trdi: »Tega nisem storil.« Za kaznivo dejanje uboja mu grozi do petnajst let zapora. A pri krvavem dejanju ni bil sam. Nož, s katerim je dvakrat usodno zabodel žrtev, naj bi vihtel mladoletnik E. J., za katerega bo sodišče predlagalo vzgojni ukrep.

Bilo je 21. oktobra zvečer, ko se je Brajdič vračal domov z dela. Kot že večkrat poprej ga je zmotil glasen lajež sosedovega psa. Omenjenega mladoletnika, pri katerem je bil takrat tudi Kovačič, je prosil, naj psa umiri, ta pa mu je odvrnil, naj pride bližje, če si upa. Ko je pristopil, se je vnel prepir, Kovačič je Brajdiča zgrabil, mladoletnik pa je potegnil kuhinjski nož in 26-letnika zabodel v vrat s tako silo, da je konica predrla kožo na drugi strani vratu. Hudo ranjena žrtev se je sklonila, nakar naj bi jo mladoletnik še enkrat zabodel v hrbet. Poškodbe so bile tako hude, da je žrtev v nekaj minutah izkrvavela na kraju dogodka. Brajdičeva partnerica je tako ostala sama s štirimi otroki, čez kak mesec pričakuje še petega.

Niso vedeli, da je priča v sorodu z obdolženima

Glavna obravnava se bo z zaslišanjem obtoženega in prič začela 18. marca pred petčlanskim sodnim senatom. Kovačičeva zagovornica Kristina Jalovec je sodišču predlagala izločitev delov zapisnika, ki se nanašajo na izjave obdolženčeve tete in mladoletnikove babice Tatjane B. Preiskovalna sodnica namreč ob zaslišanju v preiskavi ni vedela za njeno sorodstveno razmerje z obdolženima, zato je tudi ni seznanila z njeno pravico, da ji o dogodku ni treba pričati. Da so v sorodu, se je izkazalo šele kasneje, do takrat pa so jo obravnavali kot »navadno« in ne kot privilegirano pričo.

Na drugi strani višja državna tožilka Barbara Jenkole Žigante vztraja, da izločitev vseh izjav Tatjane B. ni potrebna, saj se obtožnica v veliki meri nanaša na tisti del izpovedi, ki ga je priča podala potem, ko je že bila poučena o možnosti zavrnitve pričanja, pa se je kljub temu odločila, da poda izjavo. Obramba predlaga tudi zaslišanje izvedenca sodne medicine, ki naj bi med drugim pojasnil, ali so vbodne rane enako globoke, če nekdo v trenutku vboda oškodovanca drži ali ne.

Tudi drugim naj bi grozili

Predobravnavnega naroka so se udeležili tudi sorodniki tragično umrlega Brajdiča, ki pa o obtoženem Kovačiču in mladoletniku nimajo prav nič lepih besed. Fantje so bili sprti že leta, mladoletnikova mati naj bi menda večkrat rekla, da je treba »Danijela ubiti«, preko drugih naj bi grozila tudi Danijelovemu bratu. »Danijel ni bil agresiven. Govorili so celo, da je takrat, ko se je to zgodilo, imel v rokah sekiro. Toda to ni res. Če bi jo imel, se ne bi končalo tako, kot se je,« sta pred sodiščem hitela pripovedovati žrtvina sestra in svak, ena redkih, ki so še ostali v naselju.

A vsaka stran ima, kot običajno, svojo zgodbo. Dan po dogodku nam je mladoletnikov oče, polbrat umrlega Danijela, pripovedoval, da se je njegov sin zgolj branil. Storilca je naslednjega jutra kar sam odpeljal na policijo.

Od naselja Rimš danes ni ostalo veliko. Na dan Brajdičevega pogreba sta namreč zagoreli dve baraki, ena je bila last mladoletnikovega očeta, druga Danijelova. Kdo je baraki zažgal, ni znano.